Bilim

Uyku Apnesine Çözüm Boğaziçi'nden

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nden Obstrüktif Uyku Apnesi Hastalığının Tedavisi İçin Benzersiz Bir Buluş

Tedavi edilmediğinde kanser, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına yol açan Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromuna etkili ve kullanımı rahat  yeni bir çözüm Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü’nde görev yapan Türk bilim adamları tarafından geliştirildi. Bu hastalığın tedavisinde karşılaşılan önemli sorunlardan biri hastaların verilen tedaviyi uzun dönemde kullanım zorluğu nedeniyle yeterince uygulayamamaları. Öğretim üyeleri  Yrd. Doç. Dr. Özgür Kocatürk, Doç. Dr.

''Açık Ders''ler ''Bilimden Yaşama Yaşamdan Bilime'' seminerleri ile sürüyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin BU + Etkinlikleri kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin katkılarıyla, bilimsel konulara ilgi duyan herkes için başlattığı “Açık Dersler” 2017 Bahar döneminde Beşiktaş Belediyesi işbirliği ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) desteğiyle gerçekleşecek yeni seminerlerle devam ediyor.

“Açık Ders” seminer dizisinin dördüncü dönemi 12 Nisan Çarşamba günü Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bora Garipcan’ın vereceği “Biyomalzemeler Hayatımızı Nasıl Değiştiriyorlar?'' konulu seminer ile başlayacak. Seminer Akatlar Kültür Merkezi’nde saat 19:00’da gerçekleşecek ve ücretsiz olacak. Garipcan seminerde, vücudun işleyişine yardımcı olmak üzere üretilen biyomalzemeleri anlatırken, eski çağlara uzanan biyomalzemelerin, tarihi, çeşitleri, kullanım alanları ve gelecekte bizi nasıl biyomalzemeler beklediği sorunun cevapları hakkında bilgi verecek.

‘’Bir bilim insanı yetiştirmek bir ağacı büyütmek gibidir’’

Ülkemizi uluslararası bilim platformunda tanıtan başarılı bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren Boğaziçi Üniversitesi’nde konuştu

Her yeni akademik dönemin başlangıcında dünyanın önemli akademisyenlerini Boğaziçi Lectures kapsamında konuşmacı olarak ağırlayan Boğaziçi Üniversitesi 10 Şubat’ta çalışmalarını Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) çalışmalarını sürdüren bilim insanı Dr. Canan Dağdeviren’i ağırladı.

Boğaziçi Üniversitesi, Dünyanın En İyi Teknik Üniversitesi MIT ile Çekirdekten Proje Geliştirecek

1863’de Robert Kolej olarak kurulan, 153 yıllık köklü tarihi ve eğitim ve araştırma performansı ile dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yerini almış olan Boğaziçi Üniversitesi, 1861’de kurulan, teknoloji ve mühendislik alanında ‘’Dünyanın en iyi teknik üniversitesi’’ olarak tanınan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT) ile ‘’Çekirdek Fonlar’’ başlığı altında akademik ortaklık imzaladı.

Boğaziçi Üniversitesi ve MIT, Science and Technology Initatives (MISTI) programı kapsamında kurulan MISTI-Boğaziçi fonu ile iki kurumun araştırmacıları arasında işbirliği kurulmasını ve her yıl en az üç projenin finanse edilmesini öngörüyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nden ‘’Açık Ders’’ler 19 Nisan'da başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi, psikolojiden uzay bilimine, insan ve makine beyin sınırlarına uzanarak bilimsel konulara ilgi duyan herkes için ‘’Açık Ders’’lere başlıyor. Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliği ile Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilecek “Açık Ders”ler, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak yapılacak.

Boğaziçi Üniversitesi, bu yıldan başlayarak sosyal, beşeri ve fen bilimlerini kapsayan Açık Ders adı altında halka açık seminer dizisine başlıyor. Beşiktaş Belediyesi işbirliğiyle düzenlenecek olan seminer programı, bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkıda bulunacak bilgi ve tartışmaları toplumun her kesimine ulaştırmayı hedefliyor.

Boğaziçi Üniversitesi'nden 8 akademisyene Bilim Akademisi'nden Ödül

Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP) sonuçları açıklandı.

Bilim Akademisi'nin üstün başarılı genç bilim insanlarını ödüllendirmek ve desteklemek amacıyla başlatmış olduğu Genç Bilim İnsanları Programı Burs Ödülü'ne (BAGEP) 2016 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden  Yrd. Doç. Dr. Bülent AKGÜN (Kimya), Doç. Dr. Alp BASSA (Matematik), Doç. Dr. Ayşecan BODUROĞLU (Psikoloji), Yrd. Doç. Dr. Kamil Kıvanç KARAMAN (Ekonomi), Yrd. Doç. Dr. Arzucan ÖZGÜR (Bilgisayar Mühendisliği), Yrd. Doç. Dr.

CERN eski Direktörü Prof. Heuer: ''Bilim evrensel bir barış dilidir, desteklenmelidir''

Boğaziçi Üniversitesi’nin 2013 yılından bu yana sürdürmekte olduğu ve dünyanın önde gelen akademisyen ve bilim insanlarını konuk ettiği Boğaziçi Lectures programının yeni konuğu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN eski Genel Direktörü Prof. Rolf–Dieter Heuer oldu. 3 Şubat tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Prof. Rolf–Dieter Heuer, bilimin evrensel bir barış dili olduğunu vurguladı. Konuşmasında uluslararası işbirliğinin önemine değinen Heuer, CERN bünyesinde yürütülen ATLAS ve CMS gibi dünya çapında önemli araştırmalarda Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin önemli katkılar sunduğunu belirtti.