Şubat 2022

Lives in Turkish veri tabanına Kanada’dan saygın ödül

Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Ceyda Elgül’ün “Lives in Turkish” veri tabanı, alanında saygın kurumlar arasında yer alan Kanada Sosyal Bilimler Enstitüsü (C-SKI) tarafından 2022 Açık Araştırmacılık Ödülleri kapsamında verilen “Genç Araştırmacılık Onur Ödülü”ne layık görüldü. “Lives in Turkish”, 1800’den günümüze Türkçe’de yayımlanmış biyografi türündeki eserlerin açık erişim referans bibliyografyasını sunarken, bu verinin veri görselleştirme yöntemleriyle daha erişilebilir şekilde paylaşılmasını da sağlıyor. Kurumsal İletişim Ofisi’ne konuşan Dr. Elgül, kapsamlı ve güncel bir veri tabanına sahip olduklarını belirterek, “2019’da başlayan yoğun çalışmalarımızın böyle değer görmesinden dolayı çok mutluyum” diyor.

Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ceyda Elgül’ün yürütücülüğünü yaptığı ve Ar. Gör. Fatih Aşan ile Eyüp Tugay Bahar’ın araştırmacı, Belemir Topçuoğlu, Aynur Erzenoğlu, Doğa Sindar ve Ladin Toplu’nun ise öğrenci asistanı olarak üzerinde çalıştığı, “Geç Osmanlı Döneminden Günümüze Türkçe Çeviride Biyografi” projesiyle büyük veri analizi gibi yöntemlerden yararlanarak biyografi türünün Türkçedeki seyrini gösteren kapsamlı bir veri tabanı oluşturuldu.

Share

Öğretmen eğitiminde sanal ve artırılmış gerçeklik dönemi başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Engin Ader, Dr. İnci Ayhan ve Doç. Dr. Emre Uğur’un ortak projeleri kapsamında Sanal Gerçeklik Laboratuvarı (BUVIAR) kuruldu. Son teknoloji yapay zekâ ve makine öğrenme metotlarını işleyerek orijinal bilişsel modeller elde edilmesi planlanan BUVIAR ile Boğaziçi Üniversitesi’nde sanal gerçeklik alanında ileri çalışmalar yapılması hedefleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Ader, Psikoloji Bölümü’nden Dr. İnci Ayhan ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Emre Uğur Ekim 2021’de başladıkları Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında Sanal Gerçeklik Laboratuvarı’nı (BUVIAR) kurdu. Alanda öne çıkan çalışmaların yapılması hedeflenen BUVIAR’ın aynı zamanda VR teknolojilerine ilgi duyan lisans ve lisansüstü öğrencileri için de yeni imkânlar sunması hedefleniyor. Burada elde edilen verilerle orijinal bilişsel modeller oluşturmayı hedeflediklerini de belirten Doç. Dr.

Mühendislik Fakültesi
Share

Geleceğin sürdürülebilir gıdaları Boğaziçi’nde konuşuldu

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegtre Biyorafineri Konsepti (INDEPENDENT) projesi kapsamında düzenlenen seminerler serisinin ilki Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Binası’nda gerçekleşti. “Yeni Tarım, İyi Gıda” başlığıyla yapılan etkinlikte sürdürülebilir kaynaklarla üretilen ve daha düşük karbon ayak izine sahip geleceğin gıdaları ele alındı.

Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegtre Biyorafineri Konsepti (INDEPENDENT) projesi kapsamında düzenlenen “Yeni Tarım, İyi Gıda” seminerinde bitki, yosun, diğer canlılar ile laboratuvar ortamında elde edilen besin değeri yüksek gıdalar konuşuldu. INDEPENDENT Projesi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu mikroyosunlardan elde edilen yeni gıda ürünlerine dikkat çekerken projenin sürdürülebilir kaynaklarla üretilen protein değeri yüksek gıdaların üretilmesindeki önemine işaret etti.

“INDEPENDENT ÇOK ÖNEMLİ BİR YERDE DURUYOR”

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçili öğrencilerden kodlama öğretirken çevre bilinci kazandıran KODPOST projesi

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen ve küçük yaştaki çocuklara kodlama öğretirken çevre bilinci kazandırmayı hedefleyen KODPOST projesi, Çanakkale Belediyesi Çocuk Kültür Evi’nde düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü 4’üncü sınıf öğrencileri Ümmühan Özmen, Aslı Hilal Demir ve Behzat Zihni tarafından 1998 Kimya Bölümü mezunu Banu Aykın Köylüer danışmanlığında geliştirilen KODPOST projesi kapsamında, Çanakkale Çocuk Kültür Evi’nde 6’ncı sınıf öğrencilerinden oluşan iki sınıfa eğitim verildi.

“ADIM ATMAZSAK GERİ DÖNÜLEMEYEN SORUNLARLA KARŞILAŞACAĞIZ”

Mühendislik Fakültesi
Share

BÜVAK Araştırmada Üstün Başarı Ödülleri'nin sahipleri belli oldu

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) tarafından her yıl verilen Boğaziçi Üniversitesi Araştırmada Üstün Başarı Ödülü sahiplerini buldu. Kıdemli ve genç olarak iki kategoride toplamda yedi bilim insanı, alanlarında yaptıkları fark yaratan çalışmalarla ödüle layık görüldü.

Boğaziçi Üniversitesi Vakfı (BÜVAK) her sene Boğaziçi Üniversitesi'nde kendi alanlarında yaptıkları araştırma faaliyet ve yayınlarıyla fark yaratan bilim insanlarını ödüllendiriyor. Bu yıl kıdemli ve genç kategorilerinde yedi bilim insanı, BÜVAK Akademide Üstün Başarı Ödülü'nün sahibi oldu. Ödülü alan bilim insanlarının belirlenmesinde görev alan Akademik Kurul, akademisyenlerin ulusal ve uluslararası yayın performanslarını değerlendiriyor.

Ekonomi
Fen Edebiyat Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Share