Aralık 2021

Boğaziçili öğrencilerden Inzva programlama yarışmasında birincilik

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Ekrem Bal, Murat Ekici ve Yasin Kaya, İstanbul merkezli hacker topluluğu Inzva tarafından düzenlenen Üniversiteler Arası Çevrimiçi Programlama Yarışması 2021’de birinci oldu. Lise yıllarından beri benzer organizasyonlarda yer alan Cpu_goes_brrr üyeleri, 2022’de düzenlenecek ulusal ve uluslararası yarışmalarda da iddialı.

Boğaziçili öğrencilerin ulusal ve uluslararası yarışmalardaki başarılarına bir yenisi daha eklendi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri Ekrem Bal, Murat Ekici ve Yasin Kaya’nın yer aldığı Cpu_goes_brrr takımı, 2017’de kurulan hacker topluluğu Inzva tarafından organize edilen Üniversiteler Arası Çevrimiçi Programlama Yarışması 2021’de 100 ekip arasında birinci oldu.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi’nden dört projeye İSTKA desteği

Boğaziçi Üniversitesi’nden bilim insanlarının dört projesi İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından mali destek kapsamına alındı. Buna göre Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengizhan Öztürk, Çevre Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu ile Biyomedikal Mühendisliği’nden Dr. Mehmet Turan’ın projeleri desteklenecek.

İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) 2021 Mali Destek Programı değerlendirme sonuçlarına göre Boğaziçi Üniversitesi’nden yapılan yedi başvurudan dördü destek kapsamına alındı. Prof. Dr. Cengizhan Öztürk’ün “Biyokuluçka: Bir Tematik Altyapı İşletme ve Hızlandırıcı Modeli” ve “İstanbul Sağlık Kobileri Ve Start-upları İçin Ticareti Hızlandırma Platformu” çalışmaları, Dr. Öğr. Üyesi Berat Zeki Haznedaroğlu’nun “İstanbul Yenilenebilir Enerji Üretim ve Depolama Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi” ile Dr.

Mühendislik Fakültesi
Share

Nesnelerin internetiyle su borularına 7/24 takip mümkün hale geliyor

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Rukiye Aslan’ın da yer aldığı ekip tarafından hazırlanan nesnelerin interneti (loT) projesi “Hekzapus”, ASELSAN (Askeri Elektronik Sanayi) ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı iş birliği ile düzenlenen Suyun Yarını Proje Yarışması’nda finale kaldı. Borularda lazerlere sahip LIDAR sensörleri gibi yeni teknolojilerin kullanılmasını öngören Hekzapus projesiyle, suda anormal değerler ölçüldüğü veya deprem gibi afetlerde hasar oluştuğunda yetkili birimlere vakit kaybetmeden uyarıda bulunulması mümkün hale gelecek.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Rukiye Aslan, Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisi Burak Asker ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Merdan Coşkun ile birlikte geliştirdiği Hekzapus projesi ASELSAN ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı iş birliği ile düzenlenen Suyun Yarını Proje Yarışması’nda finale kalan altı projeden biri oldu.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçili bilim insanlarından “edebi” makine çevirisi

Boğaziçi Üniversitesinden bilim insanları edebî metinlerde çevirmenin üslubunu koruyacak yeni bir makine çeviri algoritması için çalışmalarına başladı. Bunun Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin, çeviri dünyası için heyecan verici bir projeye adım attıkları görüşünde.

Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilimi Bölümü Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Şahin ve aynı bölümden Dr. Öğr. Üyesi Ena Hodjikj, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Tunga Güngör ile çeviribilimci Dr. Sabri Gürses’in desteğiyle edebî metinlerde istenilen çevirmenin üslubunu yansıtacak yeni bir makine çeviri algoritması geliştirmek için çalışıyor.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Biomen TEKNOFEST 2022 için sağlık sistemine yönelik çalışmalarını sürdürüyor

21-26 Eylül’de gerçekleşen TEKNOFEST 2021’de Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması’nda final aşamasına kalamayan Boğaziçili Biomen takımı 2022 yılı için çalışmalarını sürdürüyor. Sağlık sistemine mühendis olarak katkı sunmayı hedeflediklerini söyleyen ekip üyesi Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Enstitüsü’nde doktora öğrencisi Abdullah Baş ve Furkan Durmuş, Kurumsal İletişim Ofisi’ne takımın çalışmalarını anlattı.

Beş kişiden oluşan Biomen ekibinden dördü doktora çalışmalarına devam ederken biri de aktif olarak sağlık sektöründe çalışıyor. Ekip, bilgisayar tomografi görüntülerinde inme, kanama ve iskemiyi tespit edecek bir yazılım geliştirilmesi konulu projeleriyle TEKNOFEST 2021’de finalde temsil edilmese de gelecek sene bu kategoride daha iyi bir derece elde etmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi araştırmada en üst kategoride

Boğaziçi Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen 20 devlet araştırma üniversitesi arasında ilk üç yükseköğretim kurumunun bulunduğu en üst kategori olan “A1” seviyesinde yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, araştırma üniversitesi beratını 13 Aralık’ta Ankara’da düzenlenen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde gerçekleştirilen Araştırma Üniversiteleri Toplantısı’nda, Boğaziçi Üniversitesi’ne verilen araştırma üniversitesi beratını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan aldı. 20 devlet üniversitesiyle birlikte 3 vakıf yükseköğretim kurumunun “Araştırma Üniversitesi” olarak belirlendiği toplantıda, Boğaziçi ilk üç üniversitenin bulunduğu en üst kategori olan “A1” kategorisinde temsil edildi. Bununla birlikte YÖK Başkanı Prof. Dr.

Share

TEKNOFEST’in tecrübeli ekibi BURST 2022 yarışları için hazırlanıyor

2017’de kurulan Boğaziçi Üniversitesi Otonom Sistemleri Ekibi (BURST), Boğaziçi’nin tecrübeli TEKNOFEST takımları arasında yer alıyor. Ekip 21-26 Eylül’de düzenlenen TEKNOFEST 2021’den “En Özgün Yazılım Ödülü” ile dönerken, 2022’de düzenlenecek ulusal ve uluslararası yarışmalar için hazırlıklarını sürdürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nin önde gelen TEKNOFEST ekiplerinden BURST her yıl “Robotaksi Binek Otonom Araç” ile “Efficiency Challenge Elektrikli Araç” kategorisinde yarışıyor ve son 4 yıldır önde gelen uluslararası yarışmalarda da mücadele ediyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi’nin siber güvenlik tecrübesi Pakistan’a taşınıyor

Boğaziçi Üniversitesi’nde Aralık 2016’da faaliyetlerine başlayan Boğaziçi Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER) model alınarak Pakistan’ın önde gelen dört üniversitesinde de benzer merkezler kuruluyor. Almanya’dan Saarland Üniversitesi’nin de dahil olduğu Avrupa Birliği (AB) Erasmus+ kapsamında desteklenen projenin ilk yüz yüze çalışma toplantıları Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi Siber Güvenlik Merkezi’nin (BÜSİBER) liderliğinde “Pakistan’da Siber Güvenliği Yeniden Düşünmek: İnsan Faktörünün Temel Rolü” başlıklı Erasmus + projesi kapsamında, Pakistan’ın lider dört yükseköğretim kurumunda benzer merkezlerin kurulması için çalışmalar sürüyor. Ocak 2021’de başlayan projenin, Boğaziçi Üniversitesi düzenlenen çalışma toplantısında, siber güvenlik alanında iş birliğinin salgın koşullarına rağmen nasıl daha da geliştirilebileceği tartışılırken, açılış toplantısına katılan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi’nin INDEPENDENT projesiyle yosundan üretilen jet yakıtı 2022'de hazır

Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü'nde Türkiye ve Avrupa'nın ilk karbon-negatif biyorafinerisi kuruldu. Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında 2 bin 500 metrekarelik bir Ar-Ge alanı ve üretim sahasında kurulan 80 metreküplük açık havuzlar ile 30 metreküplük kapalı fotobiyoreaktörlerde yetiştirilen yosunlardan biyoyakıtlar ve katma değerli diğer ürünler geliştiriliyor. Proje sayesinde yosundan üretilen jet yakıtı ise 2022'de uçaklarda kullanıma hazır hale gelecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nin son yıllarda en kapsamlı projelerinden biri olan, Avrupa Birliği (AB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) ile enerji, sağlık, gıda, tarım, hayvancılık ve çevre sektörlerine yönelik biyoyakıt, fonksiyonel gıda, biyo-gübre başta olmak üzere 11 farklı yosun tabanlı biyoteknolojik ürünün, biyoekonomi odaklı bir büyüme modeline dayanan entegre bir üretim sistemiyle elde edilmesi hedefleniyor.

Mühendislik Fakültesi
Share