aile

Boğaziçi Üniversitesi’nden Covid-19 Aile Araştırması

Belirsizliklere karşı güçlü olan ebeveynlerin karantina döneminde nitelikli zaman ve eğitim süreçlerini daha iyi yönettiği gözlendi.

Boğaziçi Üniversitesi, Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Mine Göl-Güven ve ekibi tarafından yürütülen, Covid-19 salgını ve karantina sürecinin çocuk sahibi olan ailelerinin yaşamlarına yansımalarını ortaya koyan araştırmanın üçüncü raporu yayımlandı. Covid-19 evde kalma süreci olarak bilinen 15 Mart-1 Haziran tarihlerinin bitiminde 323 ebeveynden  toplanan veriler analiz edildi.

 

Share

Covid-19 ebeveynlerin psikolojik sağlığını da bozdu

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ''Covid-19 Pandemisinin Aile Yaşantısına Yansımaları'' başlıklı araştırmayı yayımladı. Boğaziçi Üniversitesi, Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mine Göl Güven, aynı bölümden araştırmacı Vuslat Şeker, Öğrenme Bilimleri Programı'ndan araştırmacılar Gizem Alvan, Fetiye Erbil, Merve Özgünlü ve bağımsız araştırmacı Bahar Uzunkök tarafından gerçekleştirilen araştırma, karantina sürecinde ebeveynlerin psikolojik sağlıklarının olumsuz yönde etkilendiğini ortaya koydu.

Üç rapor olarak kamuoyu ile paylaşılması hedeflenen araştırmanın ilk raporunda katılımcı ebeveynlere ve çocuklarına dair temel demografik bilgiler, ebeveynlerin yaşam alanlarına dair bilgiler, Covid-19 salgını kısıtlamaları ile birlikte ebeveynlerin çalışma durumlarındaki değişim ve evde çalışma deneyimleri , ebeveynlerin ve aile üyelerinin sağlık durumları ve Covid-19 salgınından ne ölçüde etkilendikleri ele alındı. Araştırmaya Türkiye'nin 39 kentinden 323 ebeveyn katıldı.

Share

Yeni nesil anne-babalara ‘’Pozitif Ebeveynlik’’ için ipuçları

Günümüz şartlarında ebeveynlik her zamankinden daha karmaşık. Yoğun iş hayatında çocuklarına yeterince zaman ayıramayan ebeveynler, çocuk yetiştirirken her zamankinden daha fazla rehberlik ihtiyacı hissediyor. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi, eğitim psikoloğu Prof. Zeynep Kızıltepe ile ‘’Pozitif Ebeveynlik’’ hakkında konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Kızıltepe, çocuk gelişimi alanında son yıllarda öne çıkan Pozitif Ebeveynlik (Positive Parenting) alanında anne ve babalara danışmanlık niteliğinde seminerler veriyor.

Share