yapay zeka

Canavar robotlar gelmeyecek, insanlığı bekleyen asıl tehlike işsizlik

Yapay Zekâ üzerine çalışmalarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Levent Akın, Prof. Dr. Ethem Alpaydın ve Prof. Dr. Cem Say, robotlar ve gelecek üzerine gündeme gelen son tartışmalar ışığında sorularımızı yanıtladılar.

Günümüzün en önemli tartışma konularından biri de Yapay Zekâ. Gün geçmiyor ki bu konu üzerine yeni bir tartışma başlatılmasın... Yapay Zekâ konusunda insanların hayatlarını kolaylaştırmasından tutun, robotların insan eliyle oluşturulmuş her şeyi ele geçirmesine kadar birbirine tamamen zıt senaryolar üretiliyor. Robotlar sayesinde geleceğin daha rahat ve kolay olacağına inananlarla felaket senaryoları yazanlar Yapay Zekâ konusunda sık sık karşı karşıya geliyor.

Ses yapay zekâ ile birleşti, artık makinaların kontrolü bizde!

Çağrı merkezlerindeki uygulamalardan ev asistanlarına ses teknolojilerini kullanan pek çok ürünün arkasında SESTEK firması var. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Levent Arslan’ın kurucusu olduğu firma, hem Türkiye pazarında hem de küresel ligde geliştirdiği farklı yazılım ve hizmetlerle liderliğe oynuyor.

Internet ve mobil teknolojilerindeki hızlı gelişim tüketicilere daha önce sahip olmadıkları pek çok farklı kanalı kullanarak çeşitli hizmetlerden yararlanma fırsatı veriyor. Bu hizmetler kadar önemli olan bir diğer konu da kişisel verilerin gizliliği ve güvenliği. PIN kodları, şifreler veya güvenlik soruları gibi konvansiyonal güvenlik önlemleri günümüzde daha sık rastlamaya başladığımız kimlik hırsızlıkları veya hileleri karşısında yetersiz kalabiliyor.

Elektrik & Elektronik Mühendisliği

Bir donanım ve yazılım konusu olarak aşk (*)

(*) Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say'ın, Herkese Bilim Teknoloji dergisinin 7 Nisan 2017 tarihli sayısında kaleme aldığı yazıyı Boğaziçi'nde Bilim okurları için sunuyoruz.

Yapay zekâ ile iştigal ettiğimi duyanların ilk sordukları soru, (genellikle bıyık altından bir gülümseme eşliğinde) “Peki ama bilgisayara aşkı öğretebilir misiniz?” oluyor. Hesap-kitap işleri tamam da, böyle duygusal konular bilgisayarların asla fethedemeyeceği insanî kaleler olarak görülüyor sanırım. Bu soruya standart cevabım şu: “Bilgisayar bir taklit makinesidir. Çalışma prensibini bildiğimiz her sistemi bilgisayara taklit ettirebiliriz, gönül işleri de dahil. Duygularımız da evrimsel gereklilikle ortaya çıkan, bir mantığa göre çalışan, fiziksel tabanı olan süreçler.

Sıra Geldi Robot Hukukuna...

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden Prof. Dr. Cem Say, Prof. Dr. Levent Akın, Prof. Dr. Ethem Alpaydın ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim ve Bilişim Sistemleri Bölümü’nde Siber Hukuk dersleri vermekte olan, Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Sistemleri Araştırma Merkezi üyesi Burçak Ünsal sorularımızı yanıtladı.

Robot teknolojisindeki gelişmeler beraberinde birçok tartışma konusunu da getirdi. Hızla ilerleyen robot teknolojisinin olası sosyal, ekonomik ve kültürel sonuçlarına dair farklı fikirler dile getirilmeye başlandı. Etik problemler ve hukuksal düzenleme eksikliği robotlarla ilgili korku senaryolarına yol açıyor. Yapay zekâ bizi korkutmalı mı yoksa bu gereksiz bir endişe mi? Robot teknolojisindeki ilerlemelerle birlikte yeni bir hukuk ve etik sistemi yaratılabilecek mi?

Robotlaşan sektörler: kronik işsizlik mi yeni iş olanakları mı?

Yapay zekâ sistemleri bu yüzyılda insan zekâsı seviyesine ulaşacak

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ethem Alpaydın yapay zekâ ve yapay öğrenme konuları üzerine çalışmalar yapıyor. Alpaydın’ın ilk baskısı 2004 yılında MIT Press’ten yayınlanan “Introduction to Machine Learning” adlı kitabı bugün Çin’den Hindistan’a çeşitli ülkelerdeki üniversitelerde ders kitabı olarak okutuluyor. Alpaydın ile son dönemde bilim gündeminin önemli başlıklarından ‘’yapay zekâ’’ hakkındaki son gelişmeleri konuştuk.

Yapay zekâ çalışmaları, sürekli gelişme göstermeye ve her gün yeni ürünlerle farklı alanlara nüfuz etmeye hızla devam ediyor. Son olarak, İngiliz bilim adamlarının dava sonuçlarını tahmin edebilen yapay zekâ geliştirdiklerine dair haberler yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre; yapay zekânın son ürünü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davalardan yüzde 79'unun hükmünü doğru tahmin etti.

‘’Şiir yazan, futbol oynayan yapay zekâ henüz insanı aşamadı’’

Boğaziçi Üniversitesi’nin psikolojiden uzay bilimine, insan ve yapay zekânın sınırlarına uzanan bir dizi alanda güncel bilimin tartıştığı konulara ilgi duyan herkes için başlattığı ‘’Açık Ders’’lerin ilkini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say verdi. Dinleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği ‘’Açık Ders’’ programı Mayıs ayında da güncel bilime dair farklı konularla devam edecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nin bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkıda bulunacak bilgi ve tartışmaları toplumun her kesimine ulaştırmak amacıyla başlattığı, sosyal, beşeri ve fen bilimlerini kapsayan ‘‘Açık Ders’’ programının 19 Nisan’daki ilk konuşmacısı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say oldu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen ilk çoklu sosyal robot sistemi göreve hazır

Boğaziçi Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (AILAB), Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde doktora ve yüksek lisans öğrencileri tarafından Türkiye’nin ilk çoklu sosyal robot sistemi geliştirildi. Çoklu rehber robot takımı olması açısından dünyada bir ilk olan sisteminin kaptanı Rehber Robot Turgay, bulunduğu ortamdaki insanlarla etkileşime geçip rehberlik hizmeti sunabiliyor.