Haziran 2022

Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu: “Alpler'deki karın rengini kırmızıya dönüştüren alglerin sayısı iklim değişikliğiyle artıyor”

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu, Alpler’de karın rengini kırmızıya dönüştüren alglerle ilgili Anadolu Ajansı’nın (AA) sorularını yanıtladı. Renk değişiminin iklim değişikliğiyle birlikte daha da arttığını belirten bilim insanı, "Fransız Alpleri'nde karın renginin kırmızıya dönmesi, kar yosunu da denilen alg türlerinin renk değiştirmesinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi ve İstanbul Mikroyosun Biyoteknolojileri AR-GE Birimi Direktörü Berat Haznedaroğlu, Fransız Alpleri'ndeki kar tabakasının renginin kırmızıya dönmesinin "kar yosunu" da denilen alg türlerinin renk değiştirmesinden kaynaklandığını belirterek, iklim değişikliğinin kar yosunlarının sayılarının artmasına ve bu tür olayların giderek daha geniş bir alanda görülmesine neden olabileceğini söyledi.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Dr. Bora Akgün: “Yenilenen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile karanlık maddeyi anlamaya bir adım daha yaklaştık”

İsviçre Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yer alan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üç yıllık bakım ardından daha yüksek enerjiyle faaliyetlerini sürdürmeye hazırlanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve CERN Araştırmacısı Dr. Bora Akgün, geliştirilen çarpıştırıcının hakkında çok az şey bilenen karanlık maddeyle ilgili keşifler için büyük bir adım olduğunu söylüyor.

Dünyanın önde gelen bilim merkezlerinden biri olan CERN’de yerin yaklaşık 100 metre altında inşa edilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üç yıllık bakım ve yenileme çalışmalarının ardından iki proton demetinin, LHC'nin 27 kilometrelik halkası etrafında zıt yönlerde döndürülmesiyle birlikte yeniden başlatılma sürecine girdi. Eskisine göre daha yüksek bir enerjide protonları çarpıştırma kapasitesi ile daha gelişmiş sistemlere sahip olan LHC’nin üç yıl devam edecek fiziki veri alım süreci sayesinde, evrenle ilgili yeni sırların çözülmesi hedefleniyor.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Boğaziçili bilim insanın yer aldığı ekipten sarı nokta hastalığının erken tanısı için yeni yöntem

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Ayhan’ın da arasında yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, sarı nokta hastalığıyla ortaya çıkan görme bozukluklarını tespit etmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Görme bozukluklarını erken aşamada kolayca haritalandırabilen yöntemden faydalanılarak hastaların hayat kalitesini artıracak özel cihazların geliştirilmesi hedefleniyor.

İngiltere Londra Üniversitesi Psikoloji Bölümü Üyesi Prof. Dr. Johannes Zanker, İngiltere Torbay Hastanesi Optalmoloji Bölümü Tıp Doktoru Edward Doyle ile Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnci Ayhan ortak çalışmasıyla, sarı nokta hastalarının görme bozukluklarını erken aşamada hızlı ve etkin bir şekilde haritalandırabilen yeni bir metot ortaya kondu. Bu yöntemle hastalar bilgisayar üzerinde kendilerinden istenen şekil düzeltmelerini yaparken göz hareketleri de bir göz takip cihazı yardımıyla takip ediliyor.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Prof. Dr. Turgut Tüzün Onay: “Atık kulak çubukları mikroplastiğe dönüşerek insan vücuduna girebilir”

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgut Tüzün Onay, tek kullanımlık plastikler içinde kulak çubuklarının hafif ve küçük olmaları nedeniyle kanalizasyon şebekesinden denize ulaşabildiğini ve yıllar içinde mikroplastiğe dönüşebildiklerini dile getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgut Tüzün Onay, tek kullanımlık plastikler içinde kulak çubuklarının hafif ve küçük olmaları nedeniyle kanalizasyon şebekesinden denize ulaşabildiğini ve yıllar içinde mikroplastiğe dönüşebildiklerini söyledi.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share