Etik

Sıra Geldi Robot Hukukuna...

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden Prof. Dr. Cem Say, Prof. Dr. Levent Akın, Prof. Dr. Ethem Alpaydın ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim ve Bilişim Sistemleri Bölümü’nde Siber Hukuk dersleri vermekte olan, Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Sistemleri Araştırma Merkezi üyesi Burçak Ünsal sorularımızı yanıtladı.

Robot teknolojisindeki gelişmeler beraberinde birçok tartışma konusunu da getirdi. Hızla ilerleyen robot teknolojisinin olası sosyal, ekonomik ve kültürel sonuçlarına dair farklı fikirler dile getirilmeye başlandı. Etik problemler ve hukuksal düzenleme eksikliği robotlarla ilgili korku senaryolarına yol açıyor. Yapay zekâ bizi korkutmalı mı yoksa bu gereksiz bir endişe mi? Robot teknolojisindeki ilerlemelerle birlikte yeni bir hukuk ve etik sistemi yaratılabilecek mi?

Robotlaşan sektörler: kronik işsizlik mi yeni iş olanakları mı?