Dijital Dönüşüm

Daha hızlı, daha az maliyetli: Fintek

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ceylan Onay Şahin, BÜMED Dergi’nin 246. sayısında günümüz finans dünyasında hızla yükselen ve kısaca “Fintek” olarak adlandırılan finansal teknoloji şirketlerini değerlendirdi. Fintek ekosisteminin dünyada ve Türkiye’de hızlı bir büyüme içinde olduğunu belirten Ceylan Onay Şahin, ‘’Dijital dönüşüm her sektörde olduğu gibi finansal hizmetler sektöründe de hızla gerçekleşiyor. Bu dönüşüm birçok sektörde COVID-19 ile hızlanmış olsa da finansal hizmetler sektöründe uzun zamandır süregelmekte. Öyle ki bankalar artık kendilerini birer teknoloji şirketi olarak da tanımlıyor’’ saptamasını yapıyor. Prof. Dr. Ceylan Onay Şahin’in yazısını Boğaziçi’nde Bilim okurlarına sunuyoruz:

Daha hızlı, daha az maliyetli: Fintek

Finansal hizmetlerdeki dijital dönüşümde mobilite, blokzincir, büyük veri, yapay zeka gibi teknolojiler etken olmakla beraber asıl itici gücün, 2008 krizi sonrası bankacılık sektörüne duyulan güvenin sarsılması ile müşterilerin alternatif ödeme ve finansal servis sağlayıcılarına talebinin artması olduğu söylenebilir.[1]
Keza Bitcoin’in ilk ortaya çıkışı bu döneme denk gelir ve manifestosu da finansal hizmetlerdeki güven mekanizmalarının çalışması için merkezi otoritelerin gerekliliğini sorgular.[2]

Share

Boğaziçi Üniversitesi ve TÜBİTAK dijital dönüşüm için güçlerini birleştiriyor

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu tarafından geliştirilen "D3A Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı", TÜBİTAK TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) aracılığıyla KOBİ'lere uygulanmaya başlıyor. TÜSSİDE ve Boğaziçi Üniversitesi arasındaki iş birliği protokolü 23 Ekim'de TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın katılımıyla TÜSSİDE'de yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu tarafından geliştirilen "D3A Dijital Dönüşüm Değerlendirme Aracı", Türkiye sanayisinin yüzde 99'unu oluşturan KOBİ'lerin dijital dönüşümlerinde ayrıntılı yol haritası sunuyor. Organizasyon, müşteri, ürün geliştirme, tedarik zinciri ve üretim yönetimi olmak üzere beş boyuta odaklanan D3A ile KOBİ'ler ihtiyaçlarını belirleyip dijital dönüşüm süreçlerini sorunsuz yürütebilecek.

 

Share