Fizik

Dr. Bora Akgün: “Yenilenen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile karanlık maddeyi anlamaya bir adım daha yaklaştık”

İsviçre Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yer alan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üç yıllık bakım ardından daha yüksek enerjiyle faaliyetlerini sürdürmeye hazırlanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve CERN Araştırmacısı Dr. Bora Akgün, geliştirilen çarpıştırıcının hakkında çok az şey bilenen karanlık maddeyle ilgili keşifler için büyük bir adım olduğunu söylüyor.

Dünyanın önde gelen bilim merkezlerinden biri olan CERN’de yerin yaklaşık 100 metre altında inşa edilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üç yıllık bakım ve yenileme çalışmalarının ardından iki proton demetinin, LHC'nin 27 kilometrelik halkası etrafında zıt yönlerde döndürülmesiyle birlikte yeniden başlatılma sürecine girdi. Eskisine göre daha yüksek bir enerjide protonları çarpıştırma kapasitesi ile daha gelişmiş sistemlere sahip olan LHC’nin üç yıl devam edecek fiziki veri alım süreci sayesinde, evrenle ilgili yeni sırların çözülmesi hedefleniyor.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Sicim Teorisi uzmanları Türkiye-Rusya arasında bilim köprüsü kuracak

TÜBİTAK-Rusya Temel Araştırma Vakfı (Russian Foundation for Basic Research-RFBR) ile İşbirliği Programı kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nden destek almaya hak kazanan projelerden biri Fizik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz’ın projesi oldu. Sicim teorisinde dünyanın önde gelen genç araştırmacılarından olan Lomonosov Moskava Devlet Üniversitesi’ne bağlı Teorik ve Matematiksel Fizik Enstitüsü üyesi Yegor Zenkevich’in ekibiyle ortak çalışılacak projede, “her şeyin teorisi” olarak görülen Sicim Teorisi’ni bir köprü gibi kullanarak matematik ve fizik arasında bilgi transferi sağlanması ve ‘’Süpersimetrik Teoriler’’in arkasındaki matematiksel yapıların daha iyi anlaşılması hedefleniyor.

Başlangıçta atom çekirdeğini oluşturan proton ve nötron gibi parçacıkların dinamiğini anlamak için ortaya atılan Sicim Teorisi, daha sonra etrafımızda gördüğümüz tüm fiziksel olay ve etkileşmeleri tek bir teoride birleştirerek açıklamayı vaat eden bir yaklaşıma doğru evrilmiş olduğu için “her şeyin teorisi” olarak da adlandırıyor. Sicim Teorisi için İtalyan fizikçi Daniele Amati tarafından söylenen “Sicim Teorisi şansa 20. yüzyılda bulunmuş 21. yüzyıl fiziğidir ve 22. yüzyıl matematiğine ihtiyaç duyar” ifadesi ise teorik fizikçilerin bu alandaki heyecanını ifade eden etkileyici bir bakış.

Share

Boğaziçi, lazer teknolojilerinde çığır açan bilim insanı Donna Strickland'ı ağırladı

2018 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi, Waterloo Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü Profesörü Donna Strickland, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nün davetiyle 28 Ekim tarihinde çevrimiçi bir konferans verdi. Strickland günümüzde kornea ameliyatlarında kullanılan lazer teknolojilerini geliştiren birkaç bilim insanından biri olarak tanınıyor. Bu önemli konferansın ardından, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü araştırmacılarından Dr. Natali Çizmeciyan, Donna Strickland'e Nobel kazandıran çığır açıcı lazer sistemini ve bu buluşun hikayesini Boğaziçi'nde Bilim okurları için yazdı...

Özgün lazer kaynaklarının geliştirilmesi konusunda uzman Prof. Gerard Mourou ve o zamanlar genç bir doktora öğrencisi olan Donna Strickland’ın beraber tasarlayıp başarılı bir şekilde çalıştırdıkları lazer sistemi, hem atım uzunluğundan fedakarlık etmeden hem de lazeri meydana getiren bileşenlere zarar vermeden, rakiplerinin erişemediği tepe güçlerine erişmeyi başarmıştır.

 

Share

Prof. Dr. İbrahim Semiz yazdı: ‘’Penrose’un Nobel’i: Karadelikler gerçekçidir’’

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Semiz, 2020 Nobel Fizik Ödülü’nü ve ödülü iki meslektaşı ile paylaşan fizikçi, kuramcı Roger Penrose'un bilime olan katkılarını Sarkac.org’a yazdı.

2020 Nobel Fizik Ödülü  kara deliklerin keşfine katkı sağlayan çalışmalarından dolayı İngiliz matematiksel fizikçi Roger Penrose, Alman astrofizikçi Reinhard Genzel ve Amerikalı gök bilimci Andrea Ghez arasında paylaştırıldı.

Share

CERN araştırmacısı Dr. Bora Akgün Boğaziçi'nde yeni laboratuvar açıyor

Boğaziçi Üniversitesi TÜBİTAK desteğiyle CERN çalışmalarını hızlandırıyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Mezunu Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) Araştırmacısı Dr. Bora Akgün, Boğaziçi Üniversitesi'nde yeni bir laboratuvar kurmaya hazırlanıyor. CERN ortaklığı ve TÜBİTAK'ın finansal desteğiyle açılacak laboratuvarda CERN'ün Büyük Hadron Çarpıtıcısı deneylerinde kullanılan elektronik cihazların geliştirilmesi için çalışılacak. Ancak Dr. Akgün'ün önünde bir engel var: Koronavirüs salgını.
Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Kara deliklerin varlığı ilk kez görüntüyle kanıtlandı; büyüksün Einstein!

ABD Ulusal Bilim Vakfı, bir kara deliğin çevresini gözlemlemek için kurulan Event Horizon Teleskobu'ndan elde edilen 'çığır açıcı sonucu’ 10 Nisan’da düzenlenen canlı yayınla tüm dünyaya duyurdu. Brüksel, Santiago, Taipei, Washington DC gibi şehirlerde aynı anda gerçekleştirilen ve Youtube gibi mecralardan canlı yayınlarla paylaşılan tarihte çekilmiş ilk kara delik fotoğrafı heyecan yarattı. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Semiz bu önemli gelişmeyi ‘’Tarihi bir gözlem’’ olarak niteliyor.

Şimdiye kadar sadece Einstein'ın genel görelilik kuramının öngörüleri kullanılarak oluşturulan benzetim fotoğrafları mevcut olan kara delik ilk kez somut imajlarla dünyaya servis edildi. Kara deliğin dünyadan 500 milyon trilyon kilometre (54 milyon ışık yılı, 1 ışık yılı=9.5 trilyon kilometre) uzakta olduğu ve Güneş Sistemi'nin tamamından daha büyük boyutta olduğu ifade edildi. Bu fotoğrafla birlikte kara deliklerin varlığı ilk kez görüntülü bir şekilde kanıtlanmış oldu.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Kuantum optiği üzerine çalışan Prof. Dr. Naci İnci: ‘’Bilgi güçtür’’

Hayatımızın farklı alanlarında karşımıza çıkan kuantum teknolojileri üzerine çalışmalarını kuantum optiği alanında sürdüren bilim insanlarından biri de Boğaziçi Üniversitesi’nde Fizik Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Naci İnci. Fiber optik, nano partiküller ve uygulamalarının fiziği, optik sensörler, kuantum optiği, kuantum bilişimi, kuantum kriptografisi konuları üzerine çalışmakta olan Prof. Dr. İnci ile bu alandaki gelişmeleri konuştuk.

Geçtiğimiz son 20 yıla damga vuran en önemli teknolojilerin başında kuantum teknolojileri geliyor. Kuantum teknolojileri aynı zamanda yeni bir bilgi çağının da habercisi. Devletler, şirketler ve bireyler açısından önemli dönüşümleri de beraberinde getiren bu çağın eşiğinde bugün en çok kullandığımız haberleşme teknolojisindeki verilere baktığımızda 2017'nin her bir dakikasında 100 milyon spam e-mail’i gönderildiğini, 4 milyon Youtube videosu izlendiğini, Amerika’da 2.657.000.000 megabyte internet verisi kullanıldığını görüyoruz.

Share

Teorik Fizikçi Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz’a Araştırma Teşvik Ödülü

ODTÜ Parlar Vakfı 2018 Yılı Ödülleri’nde Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz “Araştırma Teşvik Ödülü” almaya hak kazandı. 19 Aralık 2018 Çarşamba günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde Can Kozçaz ödülünü ODTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Özlem Atalay’dan aldı.

1981 yılında kurulan ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı, seçkin bilim insanlarının ve uygulamacıların araştırma ve uygulama çalışmalarıyla hizmetlerini değerlendirmek, yetkinliklerini belgeleyerek çalışmalarına güç katmak ve yetişmekte olan kuşakları özendirmek amacıyla Onur / Bilim / Hizmet / Araştırma Ödülleri veriyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr.

Share

TÜBİTAK’tan Boğaziçi Üniversitesi’ne iki ödül

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) bilim insanlarının yetiştirilmesi için olanaklar sağlamak ve bilimsel ve teknolojik alanda araştırma ve geliştirme çalışmalarını desteklemek amacıyla verdiği 2018 “Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri” 26 Aralık tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül alan bilim insanları arasında deprem mühendisliği alanında uluslararası düzeyde çalışmalarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik ve deneysel yüksek enerji fiziği alanında uluslararası çalışmalara imza atan Prof. Dr. Veysi Erkcan Özcan da yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde öğretim üyeliği yapmış olan Prof. Dr. Erdik, TÜBİTAK tarafından Mühendislik Bilimleri alanında verilen Bilim Ödülü’nü almaya hak kazanırken, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyeliğini sürdüren Prof. Dr. Veysi Erkcan Özcan ise Temel Bilimler alanında Teşvik Ödülü’nü kazandı.

Share

“Boğaziçi Fizik Dörtlüsü” sosyal medyada 7’den 70’e herkese bilimi sevdirecek

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden dört öğretim üyesi, fiziği ve en genel anlamıyla bilimi toplumla buluşturmayı amaçlayan bir sosyal medya sayfası açtı.

Prof. Dr. Erkcan Özcan, Doç Dr. İbrahim Semiz, Prof. Dr. Levent Kurnaz ve Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, açtıkları Facebook sayfasında bilim dünyasındaki gelişmeleri, ilgi çekici haber ve makaleleri paylaşıyorlar. Fiziğin farklı alanlarında çalışmalar yürüten dört akademisyen, ülkemizde bilimsel gelişmeleri geniş kitleler ile paylaşacak mecraların yeterli sayıda olmadığını düşündükleri için bu sayfayı açmaya ve akıcı, anlaşılır bir dilde paylaşımlar yapmaya karar verdiklerini belirtiyorlar.

Share

Pages