Fizik

“Boğaziçi Fizik Dörtlüsü” sosyal medyada 7’den 70’e herkese bilimi sevdirecek

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden dört öğretim üyesi, fiziği ve en genel anlamıyla bilimi toplumla buluşturmayı amaçlayan bir sosyal medya sayfası açtı.

Prof. Dr. Erkcan Özcan, Doç Dr. İbrahim Semiz, Prof. Dr. Levent Kurnaz ve Prof. Dr. Mehmet Burçin Ünlü, açtıkları Facebook sayfasında bilim dünyasındaki gelişmeleri, ilgi çekici haber ve makaleleri paylaşıyorlar. Fiziğin farklı alanlarında çalışmalar yürüten dört akademisyen, ülkemizde bilimsel gelişmeleri geniş kitleler ile paylaşacak mecraların yeterli sayıda olmadığını düşündükleri için bu sayfayı açmaya ve akıcı, anlaşılır bir dilde paylaşımlar yapmaya karar verdiklerini belirtiyorlar.

Doç. Dr. Erkcan Özcan’a Türk Fizik Derneği’nden ödül

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erkcan Özcan, Türk Fizik Derneği, 2016 yılı Prof. Dr. Engin Arık Bilim İnsanı Ödülü’ne layık görüldü.

Ödül, fiziğin ve özellikle yüksek enerji fiziğinin ülkemizde gelişmesi için savaşmış, genç fizikçiler için bir yol gösterici olarak hafızalara yerleşen, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nün eski profesörlerinden Prof. Dr. Engin Arık anısına 2008 yılından bu yana her yıl veriliyor.

CERN’de Boğaziçi imzası…

Boğaziçi Üniversitesi parçacık fiziği alanında yapılan bilimsel araştırmalarda sadece Türkiye’de değil, bölge ülkeler arasında önemli oyunculardan biri olma yolunda ilerliyor. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi- CERN’de Türkiye’den yer alan araştırma grupları arasında ‘’Boğaziçi’’ şemsiyesiyle liderliği üstlenen Boğaziçi Üniversitesi’nde CERN’deki çalışmalarıyla adlarından söz ettiren iki araştırmacı, Prof. Dr. Erhan Gülmez ve Doç. Dr. Erkcan Özcan ile 90’lardan bu yana devam eden deneyleri ve bu deneylere olan ‘’Boğaziçi’’ katkısını konuştuk.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de uzun süreli araştırmalar yapan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Erhan Gülmez ve Doç. Dr. Erkcan Özcan’dan, 90’lı yıllardan bu yana CERN’e katkı sunan Boğaziçi Üniversitesi’nin CERN’de süreç içinde yürüttüğü çalışmalar ve katıldığı deneyler hakkında bilgi aldık.

Kütleçekimsel dalgalar ilk kez gözlemlendi, bilim şimdi diğer kanıtların peşine düşecek

Prof. Dr. Metin Arık: “LİGO Deneyi Newton ve Einstein teorilerini gözlemledi. Bunların, teorik olarak uzay, zaman eğriliğinin Quantum Teorisi ile doğru ilişkilendirilmesi, deneysel olarak graviton parçacıklarının bulunması lazım. Önümüzde yüzlerce senelik bir süreç var. Ancak kara deliğin varlığı kanıtlandı”

Boğaziçi Üniversitesi Bilim Kulübü Fizik Kurulu, bilim dünyasında heyecanla karşılanan kütleçekimsel dalgaların keşfi konusunu “Genel Çekim Dalgalarının Keşfi'' başlıklı popüler bilim etkinliği ile tartışmaya açtı. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Metin Arık, Prof. Dr. Naci İnci, Doç. Dr. İbrahim Semiz’in sunum yaptığı etkinlikte bilim açısından LİGO’nun kanıtının önemi vurgulandı. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr.