Siber Güvenlik

Boğaziçi Üniversitesi COVID-19 ile savaşan sağlık kurumlarının siber mücadelelerinde de yanında !

Koronavirüs günlerinde uzaktan eğitim-öğretim ve uzaktan çalışma yolları ile kişisel güvenliğimizi sağlamaya ve salgının yayılmasını evde kalarak önlemeye çalışırken Internet’te her zamankinden çok daha fazla zaman geçirmeye başladık. Bu yüzden bu dönemde kişisel hijyen ve izolasyon gibi önem kazanan bir başka kavram da güvenli Internet kullanımı… Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim üyesi ve Siber Güvenlik Merkezi (BUSİBER) Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin, güvenli internet kullanımı için sekiz önemli başlıkta önerilerde bulundu. Metin, BÜSİBER olarak COVID-19 ile mücadele eden sağlık kurumlarına uzaktan sızma testi ve açık siber istihbarat danışmanlığı, Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVVK) kapsamında risk danışmanlığı desteği vereceklerini belirtti.

Doç. Dr. Bilgin Metin, kullandığımız bilgisayar ve akıllı telefon işletim sistemlerinin güvenlik güncellemelerinin mutlaka yapılmasını; kullandığımız cihazlarda anti-virüs yüklemelerinin güncel olması gerektiğini; uygulamaların mutlaka resmi kaynaklardan yapılmasını önerdi. Sahte alışveriş sitelerinin yine bu dönemde artacağına dikkat çeken Bilgin Metin, web üzerinde kullanılan parolaların da sık sık değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Siber saldırılara 'Boğaziçi Üniversitesi' kalkanı

Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Çalışmaları Merkezi, talepte bulunacak belediye, devlet hastanesi ve üniversitelerin siber zafiyetlerini tespit ederek, bu kurumların olası saldırılara karşı güvenliklerini sağlayacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nde bilgi güvenliği dersleri veren Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgin Metin, akademik bilgi birikimini Siber Güvenlik Çalışmaları Merkezi’ni kurarak somutlaştırdı.

İstanbul Kalkınma Ajansı'nın Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı'na başvurdukları "Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Çalışmaları Merkezi" başlıklı projelerinin destek kapsamına alındığını ifade eden Metin, bu çerçevede Siber Sızma Testi ve Adli Bilişim Laboratuvarı kurulacağını söyledi.

"İstanbul Siber Güvenlik Acil Eylem Planı"