iklim değişikliği

''Başkan Trump ve Paris Anlaşması''

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, ABD Başkanı Donald Trump’ın, 1 Haziran 2017 itibariyle ABD’nin küresel ısınmaya karşı hareket etme kararı içeren Paris Anlaşması’ndan çekilme kararını değerlendirdi. Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle, Boğaziçi'nden Haberler için kaleme aldığı ''Başkan Trump ve Paris Anlaşması'' başlıklı yazıyı paylaşıyoruz:

Eski çağlarda da insanların yaktıkları odun ve kömürden karbondioksit çıkıyordu. Ama bu karbondioksidin bir kısmı okyanuslar tarafından bir kısmı da büyüyen bitkiler tarafından emiliyordu. Sonra insanlık buhar makinesini keşfetti ve önce bol miktarda kömür sonra da petrol ve doğal gaz yakmaya başladı. Fazladan yakılan bu kömür, petrol ve doğal gaz doğanın çeşitli yollarla emebileceğinin üzerine çıktı. Bundan dolayı da atmosferdeki karbondioksit gazı oranı artmaya başladı.

Boğaziçi Üniversitesi'nin halka ''Açık Ders''leri başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla başlattığı “Açık Ders”lerin ikinci dönemi başlıyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilen derslerin ilki 29 Kasım’da Prof. Dr Levent Kurnaz’ın “İklim Değişikliğinin Dünya ve Türkiye’ye Etkileri” başlıklı konuşmasıyla Fulya Sanat Merkezi’nde bilim meraklılarıyla buluşuyor.‘’Açık Ders’’ler Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’nin (BÜYEM) katkıları ve Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliğiyle düzenleniyor. Boğaziçi Üniversitesi’nin BU + Etkinlikleri kapsamında Açık Ders adı altında ilkini 2016 Bahar döneminde başlattığı halka açık seminer dizisinin kış programı 29 Kasım’da başlıyor.

‘’İklim değişikliği üzerine çalışan bilim insanı sayımız bir elin parmaklarını geçmiyor’’

Prof. Dr. Levent Kurnaz’la Paris İklim Zirvesi öncesi iklim değişikliği üzerine söyleştik…

Dünya zor bir dönemden geçiyor. Zorunlu göçler, savaşlar, tayfunlar, kasırgalar, depremler ve pek çok doğal felaket ardı ardına yaşanırken akıllara ‘’Yoksa dünyanın sonuna mı yaklaşıyoruz?’’ sorusu geliyor.