Lazer

Boğaziçi, lazer teknolojilerinde çığır açan bilim insanı Donna Strickland'ı ağırladı

2018 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi, Waterloo Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü Profesörü Donna Strickland, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nün davetiyle 28 Ekim tarihinde çevrimiçi bir konferans verdi. Strickland günümüzde kornea ameliyatlarında kullanılan lazer teknolojilerini geliştiren birkaç bilim insanından biri olarak tanınıyor. Bu önemli konferansın ardından, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü araştırmacılarından Dr. Natali Çizmeciyan, Donna Strickland'e Nobel kazandıran çığır açıcı lazer sistemini ve bu buluşun hikayesini Boğaziçi'nde Bilim okurları için yazdı...

Özgün lazer kaynaklarının geliştirilmesi konusunda uzman Prof. Gerard Mourou ve o zamanlar genç bir doktora öğrencisi olan Donna Strickland’ın beraber tasarlayıp başarılı bir şekilde çalıştırdıkları lazer sistemi, hem atım uzunluğundan fedakarlık etmeden hem de lazeri meydana getiren bileşenlere zarar vermeden, rakiplerinin erişemediği tepe güçlerine erişmeyi başarmıştır.