robot

Sıra Geldi Robot Hukukuna...

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden Prof. Dr. Cem Say, Prof. Dr. Levent Akın, Prof. Dr. Ethem Alpaydın ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim ve Bilişim Sistemleri Bölümü’nde Siber Hukuk dersleri vermekte olan, Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Sistemleri Araştırma Merkezi üyesi Burçak Ünsal sorularımızı yanıtladı.

Robot teknolojisindeki gelişmeler beraberinde birçok tartışma konusunu da getirdi. Hızla ilerleyen robot teknolojisinin olası sosyal, ekonomik ve kültürel sonuçlarına dair farklı fikirler dile getirilmeye başlandı. Etik problemler ve hukuksal düzenleme eksikliği robotlarla ilgili korku senaryolarına yol açıyor. Yapay zekâ bizi korkutmalı mı yoksa bu gereksiz bir endişe mi? Robot teknolojisindeki ilerlemelerle birlikte yeni bir hukuk ve etik sistemi yaratılabilecek mi?

Robotlaşan sektörler: kronik işsizlik mi yeni iş olanakları mı?

Yapay zekâ sistemleri bu yüzyılda insan zekâsı seviyesine ulaşacak

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ethem Alpaydın yapay zekâ ve yapay öğrenme konuları üzerine çalışmalar yapıyor. Alpaydın’ın ilk baskısı 2004 yılında MIT Press’ten yayınlanan “Introduction to Machine Learning” adlı kitabı bugün Çin’den Hindistan’a çeşitli ülkelerdeki üniversitelerde ders kitabı olarak okutuluyor. Alpaydın ile son dönemde bilim gündeminin önemli başlıklarından ‘’yapay zekâ’’ hakkındaki son gelişmeleri konuştuk.

Yapay zekâ çalışmaları, sürekli gelişme göstermeye ve her gün yeni ürünlerle farklı alanlara nüfuz etmeye hızla devam ediyor. Son olarak, İngiliz bilim adamlarının dava sonuçlarını tahmin edebilen yapay zekâ geliştirdiklerine dair haberler yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre; yapay zekânın son ürünü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davalardan yüzde 79'unun hükmünü doğru tahmin etti.

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen ilk çoklu sosyal robot sistemi göreve hazır

Boğaziçi Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (AILAB), Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde doktora ve yüksek lisans öğrencileri tarafından Türkiye’nin ilk çoklu sosyal robot sistemi geliştirildi. Çoklu rehber robot takımı olması açısından dünyada bir ilk olan sisteminin kaptanı Rehber Robot Turgay, bulunduğu ortamdaki insanlarla etkileşime geçip rehberlik hizmeti sunabiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi, Çin’de düzenlenen Uluslararası Robocup Yarışması’na katıldı

Türkiye’nin ilk çoklu robot sistemini geliştiren, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğindeki ekip, Temmuz ayında Çin’de düzenlenen 19.Uluslararası Robocup Yarışması’na robotlardan oluşan futbol takımıyla katılarak çeyrek final derecesiyle Türkiye’ye döndü. Boğaziçi Üniversitesi bu başarıyla Robocup 2016'ya ön eleme olmadan katılma hakkı elde etti.

Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Okan Aşık (Takım Kaptanı), Binnur Görer, Metehan Doyran, Berna Erden, Yasemin Usta ve Bahar İrfan’dan oluşan Boğaziçi Üniversitesi ekibi, 12 değişik kategoride yarışmanın yapıldığı etkinliğe beş robottan oluşan futbol takımı ile katıldı.