kadın

Salgın, kadın ve erkek arasındaki ekonomik uçurumu artırabilir

İçinde bulunduğumuz salgın günlerinin uzun vadeli ve sarsıcı etkileri uzmanlar tarafından tartışılmaya başlandı. Ekonomik açıdan bakıldığında beklenen etkiler arasında salgınla birlikte kayıt dışı istihdamdaki düşüşe bağlı olarak kadın/erkek işsizlik oranlarının değişmesi ve ev içi emeğinin artışı da yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Koyuncu, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Şemsa Özar ve Ankara Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Memiş ile salgının ekonomik etkilerini toplumsal cinsiyet perspektifinden ele aldık. Uzmanların öngörüsüne göre, salgın sonrası toplamda 1 milyon 350 bin kayıt dışı çalışan işsiz kalacak ve bu rakamın 700 binini kadın işçiler oluşturacak.

Yaşadığımız salgın günlerinde Türkiye’de sektör etkileri bazında kadınların erkeklere göre daha fazla iş kaybına uğradıkları gözleniyor. Ayrıca erkekler, güvenceli işlerini kaybettiklerinde güvencesiz işlerde çalışmaya ya da iş aramaya devam ederken kadınlar, iş kaybından sonra daha yüksek oranda iş aramaktan vazgeçiyor ve işgücünün dışına çıkıyor. Uzmanlar, koşullara özgü önlemler alınmadığı takdirde, çalışma koşulları ve işgücü durumları bakımından kadın ve erkek arasındaki mevcut açıkların artabileceğine dikkat çekiyor.

Ekonomi
Share

Boğaziçi Üniversitesi’nden Kuveytli kadın mühendislere eğitim desteği

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM), Limak Vakfı ve Kuveyt Üniversitesi ortaklığında 2017’de başlatılan “Kuveyt’in Mühendis Kızları” (Kuwait’s Engineer Girls) programı Kuveyt’in kalifiye işgücüne katılacak genç kadınların mühendislik ve yönetim becerilerini geliştiriyor. Programın eğitim koordinatörü olan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, inşaat sektörünün farklı alanlara yönelmeye izin veren ve şantiyeyle sınırlı olmayan bir alan olması bakımından, sanıldığı gibi, erkek egemen bir sektör olmadığını belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, Kuveyt’te inşaatı devam eden uluslararası havalimanında çalışacak mühendislerin eğitiminde görev alıyor. Limak Holding tarafından yapımına devam edilen ve Türkiye sınırları dışında tek kalemde alınmış en büyük proje olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası projesi çok sayıda sosyal sorumluluk projesini de içeriyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

"Edebiyatta kayıp kadınlar tarihini yazmak istiyorum"

Prof. Dr. Nüket Esen ile söyleştik...

Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ndeki orta ve lise eğitiminin ardından 1979’da Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden lisans, 1983’te Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden yüksek lisans, 1989’da Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden doktora dereceleri aldı. 27 yıl boyunca Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde ders verdi. 2002-2011 yılları arasında bölüm başkanlığı görevini yürüten, bu yıl itibariyle ise emekliliğini kazanan Prof. Dr.

Share