murat kırdar

Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerle ilgili araştırma başladı

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Güray Kırdar’ın yürütücüsü olduğu “Türkiye’deki Suriyeli Göçmenlerin Eğitim, İşgücü Piyasası, Demografi ve Sağlık Çıktılarının Bir Analizi” başlıklı araştırma başladı. Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmenleri temsil etme özelliği olan bir örneklemi kullanarak gerçekleştirilecek ve Suriyeli göçmenlerin ekonomi, eğitim, sağlık ve nüfus durumları hakkında çok boyutlu sorular yöneltecek projenin iki yıl sürmesi planlanıyor.

Prof. Dr. Murat Güray Kırdar’ın yürütücüsü olduğu projede; eğitim, ekonomi, sağlık gibi birçok alanda Suriyeli mültecilere yönelik detaylı bir analiz yapılacak. Analiz için hem Türkiye’deki yerel halk hem de Suriyeli mültecilere dair örneklem barındıran Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün her beş yılda bir yaptığı Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması’nın (TNSA) 2018 yılı verileri kullanılacak. Bu verilerin Suriyeliler ile Türkiye’deki yerel halkın bir karşılaştırmasını yapma olanağı sağladığını ifade eden Prof. Dr.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

“Türkiye artık göç vermiyor, göç alan bir ülkeye dönüştü”

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Kırdar, emek piyasası, göç ve eğitim üzerine çalışmalar yürütüyor. Kırdar’ın, gelişmişlik düzeyi ve göç verme eğilimi üzerine yaptığı son araştırmaya göre, ülkelerarası verilere bakıldığında Türkiye göç etme baskısının en yüksek olduğu 4 bin dolar (2000 yılı verileriyle) seviyesinin ilerisine yani göç verme eğiliminin azaldığı bir noktaya ulaştı.

Araştırmasında gelişmişlik düzeyi ve göç verme eğilimini araştıran Murat Kırdar orta gelirli ülkelerde göç etme baskısının zirveye ulaştığını saptadı. Kırdar ile göç üzerine çalışmalarını konuştuk.

Share