Genç Bilim İnsanları Ödülleri Açıklandı

Bilim Akademisi tarafından yürütülen Genç Bilim İnsanları Ödül Programı’nın (BAGEP) 2020 yılı kazananları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nden 3 akademisyen yer alıyor. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeodezi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Bulut jeoloji, Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Sabri Kıratlı siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler ve Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Caner Taşkın ise endüstri mühendisliği alanında BAGEP Ödülü almaya hak kazandı.

Bilim Akademisi tarafından başlatılan ve toplumdan gelen maddi destekle yürütülen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı, 2013 yılından beri 277 bilim insanı ödüllendirdi. En iyi genç akademisyenlerin belirlenmesi ve yeni araştırmalar için desteklenmeleri amacıyla verilen BAGEP Ödülleri’nin 2020 yılı kazananları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nden 3 akademisyen de yer alıyor.

Jeoloji alanında ödüllendirilen Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeodezi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Bulut, doktora derecesini 2010 yılında Potsdam Üniversitesi’nden aldı. 2017 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak bulunan Bulut’un temel araştırma alanları arasında fay kuşaklarının özelliklerinin belirlenmesi ve ölçümü, deprem döngüleri ve olası deprem tahminleri ve sismotektonik gibi alanlar yer alıyor. Doç. Dr. Bulut’un ayrıca son 1500 yılın verilerini kullanarak İstanbul ve çevresi için deprem senaryolarının çıkarıldığı bir çalışması da bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Sabri Kıratlı ise siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler alanında ödüllendirildi. Massachusetts Üniversitesi – Amherst’den yüksek lisans ve doktora derecelerini kazanan Kıratlı, 2013 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde ders veriyor. Temel araştırma alanları uluslararası ekonomi politik, dış politika geliştirme ve Avrupa entegrasyonu olan Kıratlı’nın Türkiye’de Dış Politika Kamuoyu Algılamalarının Temelli başlıklı bir araştırması da bulunuyor.

Endüstri mühendisliği alanında BAGEP 2020 ödülünü almaya hak kazanan Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Caner Taşkın ise 2009 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürüyor. Lisans ve yüksek lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde tamamladıktan sonra doktora derecesini 2009’da Florida Üniversitesi’nden alan Taşkın’ın temel araştırma alanları arasında sağlık ve telekomünikasyon hizmetlerinde yöneylem araştırmalarının uygulanması ve büyük ölçekli optimizasyonlar için dekompozisyon algoritmalarının geliştirilmesi gibi konular yer alıyor. Prof. Dr. Taşkın  ayrıca kanser tedavisinde radyasyon oranını düşürecek algoritmaların geliştirilmesi üzerine çalışan araştırma ekibinin de bir parçası.

BAGEP kapsamında ödül kazanan genç akademisyenlere araştırmalarını desteklemek amacıyla iki yıl süreyle yılda 20.000 TL destek verilecek. Ödül töreni ise Covid-19 salgını sebebiyle ertelenmiş bulunuyor.