Ferhunde Özbay Makale Ödülü

Ferhunde Özbay’ın anısına verilen makale ödülünü Dr. Taylan Acar kazandı

Nüfusbilim Derneği tarafından verilen “Ferhunde Özbay Makale Ödülü”nün bu yılki sahibi Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Taylan Acar oldu. Çalışmasında Türkiye’de kadınların eğitim durumu ile evlenme davranışlarının ilişkisini inceleyen Acar, son yıllarda aile kurma süreçlerinde yaşanan dönüşümün temel nedeninin kadınların artan oranlarda yükseköğretime katılması olduğunu söylüyor.

2015 yılında kaybettiğimiz ve vefatından kısa bir süre öncesine dek Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde ders vermiş olan Emeritus Prof. Dr. Ferhunde Özbay, Türkiye’nin ilk kadın nüfusbilim uzmanları arasında sayılıyor. Nüfusbilimin yanı sıra göç, aile, kadın emeği, kent, sosyal tarih alanlarında da çalışmalar yürütmüş olan Özbay’ın anısına Nüfusbilim Derneği tarafından 2018 yılından bu yana “Ferhunde Özbay Makale Ödülü” veriliyor.

Kadınların eğitim düzeyi evlilik kararlarını nasıl etkiliyor?