Biyoteknoloji

Aşılar için soğuk zincir şartını kaldıran teknoloji dünyaya açılıyor

Boğaziçi Üniversitesi, Prof. Dr. Nesrin Özören tarafından geliştirilen ve halihazırda Koronavirüs aşısı için kullanılması yönünde çalışmaları sürdürülen “mikro-kürecik” teknolojisiyle ilgili patentlerini Vaccizone firmasına lisansladı. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören tarafından 2020’de kurulan start-up firma, biyoteknoloji çalışmalarını geliştirerek, ürünleştirme süreçlerini yürütecek.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören ve ekibinin yaklaşık bir yıldır üzerinde çalıştığı Koronavirüs aşısı çalışmaları kapsamında -dünyada bir ilk olarak- Prof. Özören tarafından geliştirilen "mikro-kürecik" teknolojisi kullanılıyor. Teknoloji, aşıların 30 gün boyunca oda sıcaklığında bozulmadan, dirençli bir şekilde etkinliklerini korumalarını sağlıyor ve soğuk zincir ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

Share

Boğaziçi’nden glokoma ‘’dur’’ diyen teknoloji

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde geliştirilen bir biyosensör teknolojisinin pazara transferi için kurulmuş olan GlakoLens şirketi, bu teknolojiyi kontak lens ile bütünleştiren tasarımıyla açık-açılı glokomun en büyük sebebi olan göz içi tansiyonunun seyri ve kontrolünde gerek hekimlere gerekse hastalara önemli avantajlar getirecek. Özgün teknolojik üstünlüğüyle hem Türkiye’de hem de dünyada yaygınlaşması hedeflenen buluş, Mayıs 2017’de ACT VC’den 465 bin Euro değerinde yatırım almıştı. GlakoLens şimdi de dünya pazarlarına çıkmak üzere CE sertifikası ve FDA onayı süreçlerine hazırlanıyor. 8-14 Mart Dünya Glokom Haftası vesilesiyle, Glakolens’i tasarlayan araştırmacılar Prof. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya, Prof. Dr. Günhan Dündar ve doktora çalışmalarına devam eden araştırmacı Özgür Kaya’dan bilgi aldık.

Tüm dünyada önlenebilir kalıcı görme kaybının en sık rastlanan ikinci nedeni olan Glokom, dünya genelinde yaklaşık 70 milyon insanın muzdarip olduğu bir sağlık durumu ancak bu kişilerin neredeyse yarıya yakını glokom hastası olduklarından haberdar değil. Yaşlı nüfusun hızla artması nedeniyle, glokomun görülme sıklığının 2040'ta 110 milyona çıkması bekleniyor. Glokom’da diyabet hastaları, oküler ve sistemik hiper tansiyonlu kişiler ve 40 yaş üstü kişiler yüksek risk grubunda bulunurken hastalığa yakalanmada genetik faktörler de rol oynuyor.

Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Mühendislik Fakültesi
Share

Bilim Bakterileri Keşfediyor; İnsan Vücudunun Mikrobiyom Haritası Çıkarılıyor

Boğaziçi Üniversitesi’nin ‘’Bilimden Yaşama, Yaşamdan Bilime’’ temalı ‘’Açık Ders’’leri Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Neş’e Bilgin‘in, 08 Mayıs, Pazartesi günü “Şu Mikrobun Ettikleri” konulu açık ders ile devam edecek. Bilgin sunumunda; yaşamımızı olumlu veya olumsuz etkileyen mikroorganizmaları anlatacak.

Vücudumuzda yaşayan ve her bireye özgü mikroorganizmaların oluşturduğu mikrobiyom haritalarından, bu bilgilerin ışığında geliştirilen bireysel tıp uygulamalarından, sağlıklı yaşam için gerekli iyi mikroorganizmalardan, sürdürülebilir bir çevre için mikropların nasıl çalıştığından bahsedecek. “Antibiyotiklerle iyileşiyoruz derken hasta mı oluyoruz? Mikroplarla zayıflamak mümkün mü? Biyoteknoloji mikroplardan nasıl fabrikalar yaratır? gibi sorulara cevap verecek.

Share