Arkeometri

‘’Arkeoloji ve kimya bir araya gelince tarihi yeniden yazmak mümkün’’

Boğaziçi Üniversitesi Arkeometri, Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1991 yılından bu yana Kimya Bölümü öğretim üyesi Emeritus Prof. Dr. Hadi Özbal’ın öncülüğünde sayısız çalışma gerçekleştirdi. Türkiye’deki arkeometrik çalışmalara öncülük yapmış olan merkezde, Anadolu’da metal üretiminden, süt ürünleri kullanımına ve evcil hayvan yetiştiriciliğine kadar birçok tarihi bilgi arkeoloji ve kimya bilimlerinin işbirliğiyle gün yüzüne çıkarılıyor.

Türkiye’deki ilk arkeometri araştırma merkezlerinden biri olarak kurulan Boğaziçi Üniversitesi Arkeometri, Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1991 yılından beri gerek Boğaziçi Üniversitesi’ndeki araştırmacılarla gerekse de Türkiye’nin ve hatta uluslararası üniversitelerin arkeoloji bölümleri ile ortak projeler yürütüyor. İnsanlık kültürünün gelişimini fen bilimlerinin katkılarıyla inceleyen bir bilim olan arkeometri disiplini bu kapsamda arkeolojik malzemelerin tarihlendirilmesini amaçlayan kimyasal analizleri kapsıyor.