cem ersoy

Boğaziçi’nden ‘Şifremi unuttum’ sorununa ‘nabız’ çözümü

Banka veya uygulama şifrelerini sürekli unutuyor ya da değiştirmek zorunda mı kalıyorsunuz? Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü araştırmacıları Deniz Ekiz ve Yekta Said Can’ın ‘nabız şifresi’ projesi bu sorunu sonsuza kadar ortadan kaldırmaya aday. Prof. Dr. Cem Ersoy’un danışmanlığında hazırlanan doktora çalışması, giyilebilir teknolojilerle elde edilen kişiye özel nabız verilerinin kimlik belirlemede kullanılmasını mümkün kılıyor.

Unutulan ya da kırılma tehdidiyle karşı karşıya kalan geleneksel şifreler çok yakında tarihe karışabilir. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Ersoy’un danışmanlığında, araştırmacılar Deniz Ekiz ve Yekta Said Can’ın geliştirdiği, T.C Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı TAM projesi fonu tarafından da desteklenen proje, akıllı saat gibi giyilebilir teknolojilerle nabzın ölçülerek kimlik belirlenmesini sağlıyor.