Bilgisayar Mühendisliği

Boğaziçi Üniversitesi’nden DNA’nın dilini yapay zekâ ile çözmeyi hedefleyen araştırma

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Fikret Gürgen, Doç. Dr. Arzucan Özgür ve aynı bölümde araştırma görevlisi olan N. Özlem Özcan Şimşek’in Genomic Data Analysis Using Machine Learning Techniques For Disease Prediction başlıklı araştırmaları DNA verisinin kanser hastalığı teşhisinde kullanıldığı öncü araştırmalardan biri...

DNA dizileme teknolojileri gelişip mali açıdan da erişilebilir oldukça, bilim dünyası başta kanser türleri olmak üzere birçok hastalığın teşhisinde artık genomik verilerden yararlanıyor. Genom verilerinin hesaplama sistemleri için büyüklüğü çok yüksek miktarlarda olduğu için DNA'daki bu değerli bilgilerin kompakt ve doğru bir şekilde temsil edilmesi ise ayrı bir önem arz ediyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde Türkçe için yapılan en detaylı duygu analizi çalışması tamamlandı

Kurumlar ve şirketler kendi marka ya da ürünleri hakkında toplumun algısını ölçmek için sıklıkla duygu analizi çalışmalarına başvuruyor. Herhangi bir metnin duygusunu bulmaya dayanan duygu analizi çalışmaları artık makine öğrenmesi yöntemleriyle çok daha hızlı ve güvenilir sonuçlarla yürütülüyor. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tunga Güngör de denetimsiz ve yarı denetimli makine öğrenme yöntemlerini kullanarak Twitter ve beyazperde.com sitelerinden alınan veriler üzerine yürüttüğü “Türkçe için Kapsamlı bir Duygu Analizi Çatısı Oluşturulması” isimli projesiyle Türkçe için yapılan en detaylı duygu analizi çalışmasını tamamladı.

Duygu analizi çalışmaları bir cümlenin veya metnin pozitif, negatif ya da nötr olmak üzere duygusunu belirlemeye dayanıyor. Doğal dil işleme ve makine öğrenmesi yöntemleriyle otomatik olarak yapılan duygu analizi işlemi, ifade edilen duygu, bu duyguyu belirten kişi, bu duygunun belirtildiği zaman dilimi, duygunun hangi nesneyle ve bu nesnenin hangi özellikleriyle ilgili olduğu olmak üzere beş farklı değişkeni belirlemeyi amaçlıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘can yoldaşı’ robot geliştiriliyor

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Akın ülkemizde yapay zekâ ve robotik alanında öncü araştırmalarıyla tanınıyor. Levent Akın liderliğinde Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden araştırmacılar Binnur Görer,İbrahim Özcan ve Yiğit Yıldırım’ın yer aldığı ekip duyguları olan insansı bir robot geliştiriyor. En önemli özelliği insanlarla duygusal etkileşimde bulunabilmesi olacak robot, karşısındaki insanın üzgün veya neşeli olup olmadığını anlayacak ve kendisi de bazı tepkiler gösterebilecek. Prof. Dr. Levent Akın ve ekibinden insana ‘’can yoldaşı’’ olacak robot projesini dinledik.

Levent Hocam, daha önce Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirmiş olduğunuz sosyal robotlar (egzersiz dobotu ve rehber robot) projenizin ardından şimdi duyguları olan bir robot üzerinde çalışıyorsunuz. Projeyi sizden dinleyebilir miyiz?

Kişisel verilerin ticarileşmesi etik mi?

Internet devi Facebook’un geliştirdiği ‘’Yaşam Değişikliklerini Tahmin Etme’’ algoritmasının patent alması önemli bir tartışmayı beraberinde getirdi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Cem Say ve Prof. Dr. Ethem Alpaydın bu gelişmeye dair görüşlerini Boğaziçi’nden Haberler ile paylaştı.

Internet devi Facebook’un geliştirdiği ‘’Yaşam Değişikliklerini Tahmin Etme’’ algoritmasının patent alması önemli bir tartışmayı beraberinde getirdi. Geliştirilen algoritma ile kullanıcılarına ne zaman ölecekleri konusunda dahi kestirimde bulunacak olan Facebook’un bu uygulaması kişisel verilerin kullanım amaçları konusunda soru işaretleri yarattı. İlk olarak The New York Times tarafından duyurulan habere göre Facebook, evlilik, doğumgünü, yeni iş, doğum, mezuniyet ve ölüm gibi önemli yaşamsal olayları içeren bir tahmin algoritması ile ilgili patent haklarını almış bulunuyor.

Boğaziçi Üniversitesi RoboAKUT Takımı dünya üçüncüsü!

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Okan Aşık, ile bölüm öğrencileri Gökçe Uludoğan, Hatice Kübra Eryılmaz’dan oluşan RoboAKUT Takımı, Kanada Montreal'de düzenlenen RoboCup 2018 Arama Kurtarma Simülasyon yarışmasında dünya üçüncüsü oldu.

RoboCup, 1997 yılından beri her yıl farklı bir ülkede düzenlenen, olimpiyat ölçeğinde futbol, arama-kurtarma, ev ve endüstriyel robotlar kategorilerinde yarışmalar ve sempozyumdan oluşan bilimsel bir organizasyon. 2018 yılı RoboCup dünya şampiyonası, Kanada’nın Montreal şehrinde 40’a yakın ülkeden 2000 üzerinde katılımcıya ev sahipliği yaptı. Aralarında Japonya, Almanya, Amerika, Çin gibi ülkelerin en iyi üniversitelerinden takımların katıldığı, arama kurtarma liginde yarışmacıların farklı özellikleri olan sahalarda yarışmaları beklendi.