Araştırmacı Nazar İleri Ercan’a L'Oréal Türkiye ve UNESCO’dan destek

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nazar İleri Ercan, L'Oréal Türkiye ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğinde bu yıl 18. kez hayata geçirilen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında ödül almaya hak kazanan 2020’nin genç ve yetenekli, Türk bilim kadınları arasında yer aldı. Ercan, henüz bilinen bir tedavisi bulunmayan Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde kullanılması amaçlanan; daha az yan etkiye sahip bir nano ilaç keşfi için çalışıyor.

Bilim kadınlarının desteklenmesi amacıyla yürütülen program kapsamında UNESCO bağımsız jürisi tarafından belirlenen 6 genç Türk bilim kadınından biri olan Nazar İleri Ercan,  L'Oréal Türkiye’den araştırmalarında kullanmak üzere 75.000 TL destek almaya hak kazandı.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Nazar İleri Ercan’ın araştırması dünya popülasyonun yaklaşık %1’inde bulunan Romatoid Artrit hastalığı üzerinde yoğunlaşıyor.  Eklemleri, farklı organları veya bütün vücudu etkileyebilen kronik bir hastalık olarak öne çıkan Romatoid Artrit’in günümüzde bilinen bir tedavisi bulunmuyor. 

Hastalığa yönelik, farklı mekanizmalar üzerinde etkili, daha etkin ve hedefleme yöntemi ile daha az yan etkiye sahip bir nano ilaç geliştirmeyi hedefleyen Nazar İleri Ercan, Romatoid Artrit tedavisinde terapötik nanopartiküller ve doğal biyomalzemelerin hedefe yönelik sinejistik etkisinin araştırılacağı bu çalışmada elde edilecek bulguların sadece Romatoid Artrit hastalığına değil hastalığın ilerlemesinde benzerlikler gösteren diğer otoimmün hastalıklara ve çeşitli kanser türevlerine yönelik ilaç geliştirilmesine de ışık tutacağını belirtiyor.

Söz konusu araştırmayı Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü InBioTech laboratuvarında yürüteceklerini belirten Ercan, ileriki safhalarda çeşitli sağlık kurumları ile de işbirlikleri hedeflediğini sözlerine ekliyor.

Öncelikle akademik geçmişiniz ve çalışma alanlarınız üzerine sizi tanıyabilir miyiz? 

Nazar İleri Ercan- ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nden lisans ve yüksek lisans derecelerini aldım. 2010 yılında, Kaliforniya Üniversitesi Davis (UC Davis), Kimya Mühendisliği Bölümü’nde, ince nanogözenekli membranların üretimi, karakterizasyonu, modellenmesi ve performans ölçümleri üzerine gerçekleştirdiğim çalışmalarla doktoramı tamamladım. Bu süreç içinde çalışmalarımın bir kısmını Lozan İsvçre’de bulunan Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), Mikrosistemler Mühendisliği Laboratuvarı’nda ziyaretçi araştırmacı olarak gerçekleştirdim. 2011-2016 yılları arasında, fonskiyonel nanomalzemeler, yumuşak maddenin modellenmesi ve hedefe yönelik ilaç tasarımı üzerine doktora sonrası araştırmalarımı Kaliforniya’da bulunan Lawrence Livermore Milli Laboratuvarı ve UC Davis’te yürüttüm. 2016 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak görev almaktayım.

Romatoid Artrit üzerine çalışmaya nasıl yöneldiniz? 

Kız kardeşim RA hastası. Bu hastalık konusunda farkındalık oluşturma isteği ve onun yaşadığı sıkıntıları bir nebze olsun hafifletebilirmiyim düşüncesi  bu konuyu belirlememde yardımcı oldu.

Geliştirme sürecinde olduğunuz nano ilaç ile hastalığın tedavisinde ne gibi iyileşmeler olması bekleniyor, hedefiniz nedir? 

Romatoid Artrit hastalığının günümüzde bilinen bir tedavisi yok ne yazık ki. Varolan tedavisel yöntemler semptomları hafifletmeye ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik. Bunun için ilk sırada hastalığı modifiye edici anti-romatizmal ilaçlar kullanılıyor. Ancak bu ilaçların yan etkileri fazla ve oldukça ciddi olabiliyor. Etkinlikleri de kişiden kişiye değişip çoğunlukla sınırlı kalıyor. Dolayısıyla, biz bu araştırma ile söz konusu hastalıkta farklı mekanizmalar üzerinde etkili daha etkin ve kapsamlı, ve hedefleme yöntemi ile daha az yan etkiye sahip bir nanoilaç geliştirmeyi hedefliyoruz.

İlaç ne zaman hastaların erişimine açık olur?

Uygulamaya geçilmesi için de, Loreal’in desteklediği başlangıç projesi sonrasında alınacak desteklere bağlı olarak en az 3 yıllık bir süreç öngörüyorum.

Çalışmanızda elde edilecek bulguların  sadece Romatoid Artrit hastalığına değil diğer otoimmün hastalıklara ve çeşitli kanser türevlerine yönelik ilaç geliştirilmesine de ışık tutacağı belirtiliyor.  Bahsedilen bu otoimmün hastalıklar ve kanser türleri neler?   

Otoimmün hastalıklara Lupus, Sjögren Sendromu, Ankilozan Spondilit; kanser türüne de lenfoma örnek gösterilebilir.

18 yılda 108 genç bilim kadınına destek verildi

L'Oréal ve UNESCO, dünyada 22. ve Türkiye’de 18. yılını geride bırakan program kapsamında daha fazla bilim kadınının bilimsel mükemmelliğe ulaşmasına ve insanlığın karşılaştığı büyük zorlukların çözümüne eşit şekilde katılmasına yardımcı olmak için birlikte çalışıyor.

“Bilim Kadınları İçin” programı, her yıl 250’den fazla yetenekli genç ve yetenekli bilim kadınını destekliyor. 5 kıtadan seçkin kadın araştırmacılar, program sayesinde aldıkları destekle bilimsel kariyerlerini sürdürüyor ve dünyayı değiştirmeye yardımcı olacak keşifler yapıyor. Global ölçekte şu ana kadar destek alan bilim kadını sayısı 3400’e ulaştı. “Bilim Kadınları İçin” projesi, Türkiye’de de 18 yıldır başarıyla sürüyor. Türkiye’de geçtiğimiz 18 yılda 108 genç bilim kadının projelerine kaynak sağlandı.

 

 

Share