Facebbok

Kişisel verilerin ticarileşmesi etik mi?

Internet devi Facebook’un geliştirdiği ‘’Yaşam Değişikliklerini Tahmin Etme’’ algoritmasının patent alması önemli bir tartışmayı beraberinde getirdi. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Cem Say ve Prof. Dr. Ethem Alpaydın bu gelişmeye dair görüşlerini Boğaziçi’nden Haberler ile paylaştı.

Internet devi Facebook’un geliştirdiği ‘’Yaşam Değişikliklerini Tahmin Etme’’ algoritmasının patent alması önemli bir tartışmayı beraberinde getirdi. Geliştirilen algoritma ile kullanıcılarına ne zaman ölecekleri konusunda dahi kestirimde bulunacak olan Facebook’un bu uygulaması kişisel verilerin kullanım amaçları konusunda soru işaretleri yarattı. İlk olarak The New York Times tarafından duyurulan habere göre Facebook, evlilik, doğumgünü, yeni iş, doğum, mezuniyet ve ölüm gibi önemli yaşamsal olayları içeren bir tahmin algoritması ile ilgili patent haklarını almış bulunuyor.