Boğaziçi Üniversitesi’nden işitme kaybı teşhisine yönelik yepyeni bir teknoloji

Boğaziçi Üniversitesi tablet tabanlı uygulama kullanarak, kablosuz ölçüm yapabilme özelliğine sahip odyometre cihazı geliştirdi. Yeni nesil teknolojiyle uyumlu olan ve kablosuz özelliğiyle dikkat çeken cihaz, işitme kaybı teşhisinde önemli rol oynayacak.

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark çatısı altında faaliyet gösteren Boğaziçi ARGE, kullanıcı ara yüzü daha kullanışlı tablet tabanlı bir uygulama geliştirerek ve kablosuz teknoloji kullanarak BOARGE isimli odyometre cihazını üretti. Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmed Özkan öncülüğünde ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin katkılarıyla geliştirilen cihaz, hastane ve kliniklerde tanı, işyerlerinde de tarama amaçlı işitme kaybına yönelik ölçüm yapılmasına imkan sağlayacak.

Boğaziçi ARGE’nin kurucularından Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmed Özkan, “İşitme kaybı yaşayan hastaların işitme düzeyini ölçmek için kullanılan odyometrik cihazların, doğru ve hassas ölçüm yapabilmesi hastaya uygulanacak işitme cihazının doğru programlanabilmesi noktasında çok önemli. Doğru programlanmadan kullanılan cihazlar işitme kaybının ilerlemesine sebep olabiliyor. Dolayısıyla doğru ölçüm yapılması kritik bir aşamadır” dedi.

Özkan sözlerine şöyle devam etti: “Odyometrik cihazlar dünyada belli başlı birkaç üretici tarafından üretilmekte. Hasta odyometrik ölçüm için bir kabine giriyor, dışarıda odyometristin kullandığı bir test cihazı vasıtası ile belli tonlarda, şiddeti belirlenmiş sesler uygulanarak hastanın işitme eşiği tespit ediliyor. Normal yöntemlerde, kabin dışındaki cihazla kabin içindeki cihaz analog sinyallerin iletildiği  kablolarla bağlanıyor ve bu cihazlar çok hassas kalibre edilmiş olsa dahi kliniğe geri gittiği zaman, yıpranmış, oksidasyona uğramış kablolar ve bağlantıları  tolere edilebilir düzeyden daha fazla bir sinyal kaybına sebep olabiliyor. BOARGE’la ölçümler kabin bağlantılarına gerek kalmadan, dolayısı ile kalibre edildiği haliyle, kablo ve bağlantılarının neden olduğu sinyal kayıpları oluşmadan yapılabiliyor.  BOARGE ‘ın kablosuz yapısı odyometriste hareket serbestliği sağlarken, tabletle ortamında geliştrilen kullanımı kolay arayüzü sayesinde etkileşimli ve daha hızlı ölçümler elde etmek mümkün oldu. Gömülü sistem ve ileri mikrodenetleyici teknolojisi ile standartların çok üzerinde hassasiyette ve doğrulukta ses sinyalı elde edildi. Bu da benzerlerine göre ölçümün kalitesini ve güvenirliliğini arttırıyor. Modüler yapısı ile farklı blokları üst üste yerleştirilerek farklı odyometrik ölçüm cihazlarından elde edilen fonksiyonlar tek bir cihazdan elde edilebiliyor. Bu sayede klinikte veya endüstride kullanılmakta olan birden fazla odyometrik cihazın yerini alabilecek, daha düşük maliyetli bir çözüm elde ediyoruz.”

Yeni nesil teknoloji ile daha etkin ölçümler yapılıyor

Prof. Dr. Mehmed Özkan, gelişen teknolojiye paralel olarak şunları ifade etti: “Yeni teknolojiler, daha etkin ve daha hassas ölçümler yapılabileceğini fark etmemizi sağladı. Ayrıca, hastanın işitme seviyesinin işitme cihazının dışkulakta  yerleştirme yöntemine bağlı olarak değiştiği bilinen bir gerçek olmasına karşın bu sapmanın ölçümünün henüz yaygın yapılmadığı ve bunun da yanlış uygulamalara sebep olduğunu gördük. BOARGE olarak, ülkemizde de standartlaşma aşamasında olan hastaya özel, işitme cihazı fonksiyon doğrulama ve işitme cihazlı işitme eşiği testlerini de birleştirerek kablosuz ve tablet tabanlı  odyometre cihazı üretmeye karar verdik. Bunu yapmak için Boğaziçi Üniversitesi, KOSGEB bünyesinde bir kuluçka şirketi kurup, daha sonra Teknopark’a geçtik. Cihaza halen eklemekte olduğumuz fonksiyonların tamamlanmasından sonra, klinik fonksiyon testlerini ve sertifikasyon süreçlerini de tamamlayarak ürünümüzü bir yıl içinde piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Üretilen cihazın tüm aşamaları şirket içinde Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü işbirliği ile geliştirildi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri de şirketin birer çalışanı olarak bu süreçte rol aldılar.