Türkiye Bilimler Akademisi’nden Boğaziçi’ne iki ödül

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Tınaz Ekim Aşıcı ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü’’ne layık görülürken İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Luş ‘’Kayda Değer Telif ve Çeviri Eser (Mansiyon) (TEÇEP) Ödülü’’nün sahibi oldu.

2015 yılından itibaren sağlık ve yaşam, fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler olmak üzere üç alanda öncü ve çığır açıcı çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanlarına verilen “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri” 1 Şubat 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu.

‘’TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri’’ kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Tınaz Ekim Aşıcı ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü’’ne layık görülürken Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Luş ise, ‘’Yapı Dinamiği: Teori ve Deprem Mühendisliği Uygulamaları’’ (Dynamics of Stuctures: Theory and Applications to Earthquake Engineering, 4th. Ed. Global Ed. 2014, Çeviri) başlıklı çalışmasıyla ‘’Kayda Değer Telif ve Çeviri Eser (Mansiyon) (TEÇEP) Ödülü’’nün sahibi oldu.

Ödül törenine Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan da katılarak Tınaz Ekim Aşıcı ve Hilmi Luş’u tebrik etti.

Lisans eğitimini Fransa’da, Univ. Tech. et de Sciences de Lille’de (1999) ve Galatasaray Üniversitesi’nde (2001) tamamlayan Tınaz Ekim Aşıcı, yüksek lisans derecesini Dauphine Univ.- Paris IX –İşletme Bil. Yönetimi Bölümü’nde 2002’de tamamladı. Aşıcı’nın Ecole Polytech. Féd. de Lausanne’dan doktora derecesi (2006) bulunuyor.

İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini İTÜ’de (1995) tamamlayan Hilmi Luş, master ve doktora derecelerini New York Columbia Üniversitesi’nden (1996 ve 2001) aldı. Luş, 2002 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Türkiye’nin ilk uluslararası bilim ödülü olan “Akademi Ödülleri” geçtiğimiz yıl olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi. Ödül; Akademi Madalyası, 30 bin dolar ve ödül beratından oluşuyor. Kamuoyunun yakından tanıdığı dünyaca ünlü sosyolog, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Şerif Mardin; ‘’din ve modernleşme, sivil toplum, ideoloji, merkez-çevre ve mektep-mahalle üzerine yaptığı bilimsel çalışmaları dolayısıyla’’ Akademi Ödülü’nün sahibi oldu. Mardin’in ödülünü Şehir Üniversitesi Prof. Dr. Cengiz Kallek aldı. ‘’Kalıtsal meme kanseri geninin tanımlanması’’ hakkındaki öncü çalışmalarıyla Prof. Dr. Marie-Vlaire King de Akademi Ödülü’ne layık görülürken, Berkeley Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Omar M. Yaghi ise alanında çığır açıcı çalışmalarıyla Akademi Ödülü kazananlar arasında bulunuyor.

TÜBA tarafından 2001 yılından bu yana yüzlerce bilim insanını bilime teşvik etmek üzere verilen Genç Bilim İnsanı Yetiştirme Programı Ödülü (GEBİP) kapsamında 17 farklı üniversiteden 39 yaş altında 31 bilim insanına ödülleri sunuldu. GEBİP Ödülü; 3 yıl boyunca her yıl 20 bin liralık mali desteğin yanında, tez aşamasındaki doktora öğrencileri için de ayrıca 6 bin liralık ek destekten oluşuyor. TÜBA-Bilimsel Telif ve Çeviri Eser Ödülleri (TÜBA-TEÇEP) ise; doğa, mühendislik, sağlık ve sosyal bilimler alanında başvuran 146 eser arasından yapılan değerlendirmeler sonucunda toplam 6 eserin oldu. TEÇEP kapsamında; Telif Eser Ödülü için 20 bin lira, Çeviri Eser Ödülü kazanan eserlere 12 bin 500 lira para ödülü ve berat, Kayda Değer Telif Eser Ödülü için 7 bin lira, Kayda Değer Çeviri Eser Ödülü kazanan eserlere ise 4 bin lira ödül ve berat verildi.