Murat Akan’dan Türkiye ve Fransa’nın laiklik serüveni üzerine bir kitap

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç Dr. Murat Akan’ın Columbia Üniversitesi Yayınevi’nden çıkan The Politics of Secularism: Religion, Diversity and Institutional Change in France and Turkey isimli kitabı iki ülkenin laiklik serüvenini tarihsel sürecinde karşılaştırmalı bir şekilde incelerken güncel birçok meseleye de ışık tutuyor.

Kitap,  sosyal bilimde yöntem, siyaset teorisi, bölge çalışmaları ve karşılaştırmalı siyaset bilimi gibi bir çok önemli konudaki tartışmayı siyaset teorisi, karşılaştırmalı siyaset, antropoloji ve sosyolojiden derlediği bir akademik literatürü detaylı tahlil ettiği orijinal birincil kaynaklarla bir araya getirerek yürütüyor.  Sadece Fransa ve Türkiye özelinde değil, başka ülkeler içinde çok önemli tahlil ve sonuçlar sunan kitap, en çok da kullandığı karşılaştırma yöntemleri açısından ilginç.  Doktorasını 2005 senesinde Columbia Üniversitesi’nden alan Murat Akan doktora tezini, yakın zamanda vefat eden meşhur karşılaştırmalı siyaset bilimci Alfred Stepan’ın danışmanlığında yazdı.  Kitabın yazımını TÜBİTAK bursu ile 2012 senesinde gittiği Max Planck Enstitüsü’nde tamamladı.   Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü Cuma Seminerlerinde kitap üzerine bir sunum gerçekleştiren Akan, ayrıca Amerika’da George Washington Üniversitesi, University of California, Berkeley, Los Angeles, Davis ve University of Southern California’da da yakın zamanda sunumlar yaptı.

Kitap hakkında Sorbonne Üniversitesi’nden Tarihçi ve Sosyolog Jean Baubérot, “Bu konuda okuduğum en iyi kitap,” Max Planck Enstitüsü direktörü Antropolog Peter van der Veer “Çoklu modernite ve karşılaştırmalı laiklik çalışmalarında bir çok yanlış anlamayı açıklığa kavuşturacaktır,” derken University of California, Berkeley öğretim üyesi Sosyolog Cihan Tuğal da “Karşılaştırmalı tarihin en iyi örneklerinden birisi” yorumunu yaptı.