Boğaziçi Üniversitesi QS’in alanlar sıralamasında yükselişte

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2022’yi yayımladı. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi listelenen 51 alanın 20’sinde temsil edilirken, alanların büyük kısmında geçen yıla göre sıralamalarını geliştirdi. Türkiye’de ise listelerin büyük çoğunluğunda ilk üç sırada yer buldu.

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, 45 ülkeden 1543 önde gelen üniversiteyi, akademisyenler ile işverenler nezdinde saygınlık, atıf, h-endeksi ve uluslararası araştırma iş birliği gibi beş farklı kritere göre 51 alanda sıraladı.

Geçen yıl 51 alanının 17’sinde temsil edilirken, 2022 sıralamasında bu sayı 20’ye yükseldi. Boğaziçi Üniversitesi en iyi dereceyi 49’unculukla petrol mühendisliğinde yakaladı. Turizm ve otel işletmeciliğinde ilk 150, istatistik ve yöneylem araştırmaları, inşaat ile elektrik-elektronik mühendisliklerinde ise ilk 200’de yer buldu.

SIRALAMALAR YÜKSELDİ

Boğaziçi Üniversitesi QS’in 2011’den beri yıllık olarak hazırladığı Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması’nın 2022 sayısında, geçen seneye göre alanların çoğunda daha iyi bir performans ortaya koydu.

Elektrik-elektronik mühendisliğinde 251-300 sıra bandından 151-200’e; istatistik ve yöneylem araştırmalarında 201-220 sıra bandından 151-200’e ve bilgisayar bilimleri ve bilgi sistemlerinde 251-300 sıra bandından 201-250’ye yükselen Boğaziçi Üniversitesi, sosyal bilimler ve işletmede 19 sıra kazanarak 276’ncı olurken, mühendislik ve teknolojide 277; sanat ve beşerî bilimlerde de 283’üncü sırada temsil edildi. Geçen yılki sıralamada mühendislik ve teknolojide 290, sanat ve beşerî bilimlerde ise 337’ncilik elde edilmişti.

Bu sene daha iyi performans gösterilen diğer alanlarsa fizik ve astronomi ile makine, havacılık ve imalat mühendislikleri oldu. Boğaziçi Üniversitesi, fizik ve astronomide ilk 350; makine, havacılık ve imalat mühendisliklerinde ise ilk 300’e girdi.
 
2022 sıralamasında turizm ve otel işletmeciliği, inşaat mühendisliği ile dilbilim bölümlerinde ise ilk kez yer bulan Boğaziçi, bu alanlarda ise sırasıyla 101-150; 151-200 ve 201-250 sıra bantlarında temsil edildi.

TÜRKİYE’DE ÇOĞU ALANDA İLK ÜÇTE

Boğaziçi Üniversitesi Türkiye bazında yapılan sıralamalarda da en iyi performans gösteren yükseköğretim kurumlarından biri olarak öne çıktı. Listelerde yer aldığı alanların büyük çoğunluğunda ilk üçte temsil edilen Boğaziçi Üniversitesi, sanat ve beşerî bilimler, turizm ve otel işletmeciliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı, dilbilim ve modern diller alanlarında birinciliği aldı. “Bilgisayar bilimleri ve bilgi sistemleri”, “fizik ve astronomi”, “sosyal bilimler ve işletme”, “ekonomi ve ekonometri” ile “istatistik ve yöneylem araştırmaları”nda ise ikinciliğe yerleşti. Boğaziçi Üniversitesi kimya, inşaat, elektrik-elektronik, petrol, makine, havacılık ile imalat mühendislikleri ile doğa bilimlerinde ise üçüncü sırada yer buldu.

"YÜKSELİŞTE OLMAMIZ TESADÜF DEĞİL"

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, sıralamayla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

"Boğaziçi Üniversitesi’nin araştırma üniversitesi olarak birçok alanda öne çıkarak, geçmiş yıllara göre yükselişte olması tesadüf değildir. Amacımız YÖK tarafından tescillenen araştırma üniversitesi unvanının gereklerini yerine getirmek ve Boğaziçi Üniversitesi’nin dışa açık, yeni alanlarda gelişen bir dünya üniversitesi olmasını sağlamaktır. Göreve başladığımızdan bu yana farklı alanlarda yaşanan yükseliş bu perspektifin sonucudur. Toplumla bütünleşen, fayda üreten bu anlayış aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nin olumlu anlamda değişimini öngörmektedir. Boğaziçi Üniversitesi geçmişte olduğu gibi bugün de değişimin öncüsü olarak, ülkemizde yaşanan ilerlemenin bir parçası olmakta, bilim ve teknoloji üretiminde öncü olmak için kendisini de değiştirmektedir. Küçük ve dar alanlarla sınırlı bir üniversite yerine büyüyen, genişleyen yeni alanlarla yolu açan bir üniversite olmak için değişime direnenlere yardımcı olmak da bizim görevimizdir. QS’teki bu sonuçlar doğru yolda olduğumuzun göstergesidir. Bu gayretlerimiz kapsamında yeni açtığımız Veri Bilimleri Enstitüsü, Hukuk Fakültesi gibi akademik birimler, Anadolu Hisarı’nda açılacak yeni kampüsümüz, Kuzey Kampüs’te bulunan 137 araştırma laboratuvarının yenilenmesi projesi, Kandilli Derin Teknoloji Üssü gibi alanlar yakın gelecekte hem eğitim-öğretim hem de Ar-Ge çalışmalarında daha da yükselmemizi sağlayacaktır."

QS Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2022’de kullanılan sıralama kriter ve oranlarıysa şöyle:

Akademisyenler nezdinde saygınlık (yüzde 60)
İşveren nezdinde saygınlık (yüzde 20)
Yayın başına düşen atıf (yüzde 7.5)
H-endeksi (yüzde 7.5)
Alanlara göre uluslararası araştırma iş birliği (yüzde 5)

Share