Boğaziçi Üniversitesi araştırmada en üst kategoride

Boğaziçi Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından belirlenen 20 devlet araştırma üniversitesi arasında ilk üç yükseköğretim kurumunun bulunduğu en üst kategori olan “A1” seviyesinde yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, araştırma üniversitesi beratını 13 Aralık’ta Ankara’da düzenlenen Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bünyesinde gerçekleştirilen Araştırma Üniversiteleri Toplantısı’nda, Boğaziçi Üniversitesi’ne verilen araştırma üniversitesi beratını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’dan aldı. 20 devlet üniversitesiyle birlikte 3 vakıf yükseköğretim kurumunun “Araştırma Üniversitesi” olarak belirlendiği toplantıda, Boğaziçi ilk üç üniversitenin bulunduğu en üst kategori olan “A1” kategorisinde temsil edildi. Bununla birlikte YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın toplantıda açıkladığı yeni kararlara göre artık vakıf üniversiteleri de “Araştırma Odaklı İhtisaslaşma Programı”na dahil olabilecek.

“ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTELERİNE ÖZEL DESTEKLER SAĞLANACAK”

Ankara’da düzenlenen toplantıda, yapılan yenilikleri paylaşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Araştırma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı” na güncel olarak 20 devlet üniversitesi, 3 vakıf üniversitesinin dahil edildiğini açıkladı. Önümüzdeki dönemde üniversitelerin kapasitelerinin artırılmasına yönelik özel destek programları sağlanması konusunda görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Özvar şunları söyledi:

“Ülkemizin öncelikli hedefleri çerçevesinde nitelikli bilgi üretmek, disiplinler arası çalışma ve iş birliklerini teşvik etmek, doktoralı araştırmacı sayısını artırmak, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek ve üniversitelerimizi uluslararası alanda daha görünür kılmak adıyla başlatılan programa, yapılan değerlendirmeler sonucunda 11 araştırma ve 5 aday araştırma üniversitesi kabul edildi. Araştırma ve aday araştırma üniversitesi etiketi alan üniversitelere programa dahil edildikleri yıldan itibaren çeşitli destekler sağlandı. Bu desteklerin başlıcaları şunlar: YÖK tarafından öğretim elemanı kadro desteği, Millî Eğitim Bakanlığı yurt dışı lisans üstü öğrenim bursluluk programı aracılığıyla ilave kontenjanlar, TÜBİTAK tarafından üniversitelerin araştırma performansına dayalı olarak belirlenen kurum hissesi. Ayrıca performanslarına göre ilk beşte yer alan araştırma üniversitelerimize Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından ilave artışlar sağlanıyor.”

*/

Share