yabancı dil

''Global düşünen bireyler yetiştirmek için yabancı dil eğitiminde reform gerekiyor''

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünaldı, Türkiye’deki yabancı dil eğitiminin temel sorununun bu alana yeterli değerin verilmemesi ve yatırım yapılmaması olduğunu belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Aylin Ünaldı lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi bölümünde tamamladı; ardından yüksek lisansını İngiltere’deki University of Reading’de uygulamalı dil bilimi üzerine yaptı.

Türkiye’de yabancı dil eğitiminde katedilecek çok yol var

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Belma Haznedar, Türkiye’de yabancı dil eğitimine başlama yaşının AB standartlarına getirilmiş olmasının olumlu olduğuna ancak devlet okullarında yabancı dil derslerinin süre ve ders içerikleri açısından ciddi eksikleri bulunduğuna dikkat çekti. Haznedar ayrıca dil ve eğitim politikalarının özellikle iki dilli aileler ve çocukları destekleyici olarak yapılanması gerektiğini belirtti.

Anadil edinimi, eşzamanlı ve ardışık ikidillilik, çocuklara erken yaşta dil öğretimi ve çocuklarda okuma edinimi konularındaki araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Belma Haznedar, ‘’Türkiye, yabancı dil eğitimine başlama yaşı açısından AB ülkelerini yakaladı. Ancak bu eğitimi nasıl yaptığınız çok önemli. Devlet okullarında haftada sadece iki saat yabancı dil dersi ile yabancı dil eğitimi konusunda hiçbir yere varmak mümkün değil’’ dedi.