Tasarım

Pizza tarifleri veren, korku hikâyeleri yazan ve elbise tasarlayan yapay zekâ ile tanışma vakti!

Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladıktan sonra Fulbright Bursu ile Purdue Üniversitesi’nde doktora yapan ve MIT’de çalışan Pınar Yanardağ altı yıl sonra TÜBİTAK'ın 2232 programıyla Türkiye’ye dönen bilim insanlarından biri. Yanardağ, MIT Media Lab'de bulduğu dönem boyunca korku hikâyeleri yazan yapay zekâ başta olmak üzere, pizza tarifi veren veya kıyafet tasarıları yapan yapay zekâ gibi ilgi çekici projeleriyle özellikle Amerikan medyasında ilgi topladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaparken tanıştığı yapay zekâyı, sağlık alanına uygulayacağı projesiyle TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’na kabul edilen Yanardağ, Boğaziçi Üniversitesi’nde How to generate almost anything?” yani “Her şeyi yapay zekâ ile nasıl üretebiliriz?” başlıklı bir ders vermeye başladı. Genç araştırmacı Boğaziçi Üniversitesi’nde sağlık alanına yönelik projeler yürütecek. Yanardağ ile araştırmaları üzerine konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Mühendislik Fakültesi
Share

Saatli Bina’nın tarihi saati ona emanet

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2017 Ödülleri kapsamında Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne değer bulunan Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çetin Yılmaz makine tasarımı, ses ve mekanik titreşimler, makine dinamikleri üzerine geliştirdiği projelerle gerek bilim dünyasında gerekse sanayide ses getiren çalışmalara imza atıyor. Geliştirdiği birbirinden ilginç tasarım fikirleriyle hayal gücünün sınırlarını zorlayan Yılmaz, aynı zamanda Albert Long Hall’ün (Saatli Bina) 90 yıllık saatinin bakımını da üstleniyor…

2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan Çetin Yılmaz, yüksek lisans ve doktorasını Michigan Üniversitesi’nde tamamladı. Halen makine sektörüne danışmanlıklar yapmakta olan Çetin Yılmaz, sanayi için geliştirdiği projelerde patente yönelik, ses getirebilecek, daha önce yapılmamış, titreşim ve tasarım bilgilerini birleştirecek tasarımlar ortaya koyuyor.

Sessiz çalışan çamaşır makinesi, gürültü sorunu olmayan otobüs

Share