TÜBA

Boğaziçili akademisyenlere TÜBA’dan Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2017 Ödülleri 12 Aralık’ta gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu. TÜBA’nın bilim insanlarına her yıl verdiği TÜBA Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TESEP) Ödülleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Akgün ile Makine Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Çetin Yılmaz, ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı’’ ödülüne değer görüldüler.

TÜBA’nın, bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme işlevi kapsamında 2015 yılından bu yana düzenlenen “TÜBA Ödülleri Töreni”, 12 Aralık 2017 Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Törende “TÜBA Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) Ödülleri” sahiplerini buldu.

Türkiye Bilimler Akademisi’nden Boğaziçi’ne iki ödül

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Tınaz Ekim Aşıcı ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü’’ne layık görülürken İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Luş ‘’Kayda Değer Telif ve Çeviri Eser (Mansiyon) (TEÇEP) Ödülü’’nün sahibi oldu.

2015 yılından itibaren sağlık ve yaşam, fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler olmak üzere üç alanda öncü ve çığır açıcı çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanlarına verilen “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri” 1 Şubat 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu.

Türkçe, yeni bilim terimlerine kavuştu

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi kapsamında hayata geçirilen Mühendislik Terimleri Sözlüğü, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Sankur’un yürütücülüğünde hazırlanarak www.tubaterim.gov.tr adresinde kullanıma sunuldu. Yüzlerce akademisyenin gönüllü katkısıyla, adeta kuyumcu titizliğiyle çalışması sonucunda kapsamlı bir kaynak oluşturduklarını belirten Sankur, Türkçeye bilim ve teknoloji terimleri kazandırmayı amaçlıyor.