TÜBA

Saatli Bina’nın tarihi saati ona emanet

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2017 Ödülleri kapsamında Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne değer bulunan Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çetin Yılmaz makine tasarımı, ses ve mekanik titreşimler, makine dinamikleri üzerine geliştirdiği projelerle gerek bilim dünyasında gerekse sanayide ses getiren çalışmalara imza atıyor. Geliştirdiği birbirinden ilginç tasarım fikirleriyle hayal gücünün sınırlarını zorlayan Yılmaz, aynı zamanda Albert Long Hall’ün (Saatli Bina) 90 yıllık saatinin bakımını da üstleniyor…

2000 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan Çetin Yılmaz, yüksek lisans ve doktorasını Michigan Üniversitesi’nde tamamladı. Halen makine sektörüne danışmanlıklar yapmakta olan Çetin Yılmaz, sanayi için geliştirdiği projelerde patente yönelik, ses getirebilecek, daha önce yapılmamış, titreşim ve tasarım bilgilerini birleştirecek tasarımlar ortaya koyuyor.

Sessiz çalışan çamaşır makinesi, gürültü sorunu olmayan otobüs

Boğaziçili akademisyenlere TÜBA’dan Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2017 Ödülleri 12 Aralık’ta gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu. TÜBA’nın bilim insanlarına her yıl verdiği TÜBA Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TESEP) Ödülleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Akgün ile Makine Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Çetin Yılmaz, ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı’’ ödülüne değer görüldüler.

TÜBA’nın, bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme işlevi kapsamında 2015 yılından bu yana düzenlenen “TÜBA Ödülleri Töreni”, 12 Aralık 2017 Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Törende “TÜBA Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) Ödülleri” sahiplerini buldu.

Türkiye Bilimler Akademisi’nden Boğaziçi’ne iki ödül

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Tınaz Ekim Aşıcı ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülü’’ne layık görülürken İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Luş ‘’Kayda Değer Telif ve Çeviri Eser (Mansiyon) (TEÇEP) Ödülü’’nün sahibi oldu.

2015 yılından itibaren sağlık ve yaşam, fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler olmak üzere üç alanda öncü ve çığır açıcı çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanlarına verilen “TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri” 1 Şubat 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu.

Türkçe, yeni bilim terimlerine kavuştu

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü Projesi kapsamında hayata geçirilen Mühendislik Terimleri Sözlüğü, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Sankur’un yürütücülüğünde hazırlanarak www.tubaterim.gov.tr adresinde kullanıma sunuldu. Yüzlerce akademisyenin gönüllü katkısıyla, adeta kuyumcu titizliğiyle çalışması sonucunda kapsamlı bir kaynak oluşturduklarını belirten Sankur, Türkçeye bilim ve teknoloji terimleri kazandırmayı amaçlıyor.