patent

'Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Mikrokürecik Teknolojisi’ne ABD ve Japonya’dan patent

Dünyada ilk kez Türk bilim insanları tarafından geliştirilen ve ASC proteini mikroküreciklerinden oda sıcaklığında 30 gün dayanabilen aşı taşıyıcı teknolojisi Japonya ve ABD’den patent aldı. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören’in buluşunun Kuş Gribi ve Domuz Gribi gibi hastalıkların yanı sıra, Zika benzeri dünyayı sarsan yeni virüslere karşı da etkin olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri Araştırma Merkezi ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Nesrin Özören’e 2014 yılında ulusal patent aldığı ‘’Oda sıcaklığında 30 gün muhafaza edilen aşı taşıyıcı protein mikrokürecik teknolojisi’’ için ABD ve Japonya da patent verdi. 2009 yılından bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde sürdürülmekte olan proje kapsamında geliştirilen “ASC zerrecik/mikrokürecik aşı taşıyıcı” teknolojisiyle soğuk zincir standartlarından bağımsız olarak dünyanın her yerine aşı gönderilebilecek.

Biyo- yapay pankreasta önemli adım

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin de içinde bulunduğu bir grup bilim insanının geliştirdiği ‘’Yeni Nesil Biyo-Yapay Pankreas Membranı ’’ projesi ABD’de patent aldı.

Diyabetten, pankreas kanserine kadar birçok hastalığa çözüm olan ve son dönemde kullanımı başlayan biyo-yapay pankreasın karşılaştığı sorunlara çözüm Türk bilim insanları Nihan Nugay ile Turgut Nugay’dan geldi. Yapay pankreasın geçirgenlik sorununu geliştirdikleri yeni yöntemle çözen Nihan ve Turgut Nugay, ABD’de aldıkları patentle dikkat çektiler.