Parkinson

Boğaziçi Üniversitesi’nden Parkinson araştırması

Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi işbirliği ile Parkinson hastalığında kognitif bozulmanın erken tanı ve teşhisi için detaylı bir inter-disipliner araştırma …

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Bilişimsel Görüntüleme Laboratuvarı kurucusu öğretim üyesi Doç. Dr. Esin Öztürk Işık’ın yürütücülüğünde, Parkinson hastalığında kognitif bozulmanın, bir diğer deyişle, hastanın dikkat, bellek, dil kullanma ve anlama, öğrenme, değerlendirme, sorun çözme, ve karar verme gibi zihinsel yetilerindeki bozulmanın, erken evrede teşhisi için birden fazla biyobelirteçin belirlenmesi amacıyla bir araştırma yürütülüyor. TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında yürütülen bu çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr.

Doktorlar Parkinson Hastalarını Evinde İzleyebilecek

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde bir yılı aşkın süredir devam eden çalışmalar sonucunda geliştirilen ivme-ölçer tabanlı hasta izleme sistemi ile doktor-hasta arasındaki veri akışını kolaylaştıracak önemli bir adım atıldı. Geliştirilen sistem sayesinde Parkinson hastalarının tedavi sürecinde hastalardan gelen veriler online olarak doktora iletilebilirken, gerek doktor gerekse hastanın tedavi süreçlerinde yeni teknolojilerle desteklenmesi amaçlanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen sistem sayesinde Parkinson hastaları sürekli doktor gözetiminde olabilecek. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Ağları Araştırma Laboratuvarı’nda, Parkinson hastalarının uzaktan kontrol edilmesini sağlamaya yönelik bir hasta izleme sistemi geliştirildi.