Neoliberalizm

Büyüme fetişizmi sosyal, ekonomik ve çevresel maliyetler getiriyor

Neoliberalizmin sosyal, ekonomik ve çevresel maliyeti ve çözüm arayışları üzerine kapsamlı bir kitap… Boğaziçi Üniversitesi’nde çevre, iklim, sosyal politikalar, enerji gibi alanlarda yapılmakta olan akademik çalışmalara bir yenisi daha eklendi. Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman’ın, Concordia Üniversitesi öğretim üyesi Bengi Akbulut ve Rotterdam Erasmus Üniversitesi öğretim üyesi Murat Arsel’le birlikte derlediği, kapsamlı bir ekonomi-politik ve çevre politikaları çalışması olan “Neoliberal Turkey and its Discontents” başlığıyla kitaplaştı.

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Fikret Adaman’ın akademisyenler Bengi Akbulut ve Murat Arsel ile birlikte derlediği, “Neoliberal Turkey and its Discontents’’ başlıklı kitap I.B.Tauris & Co. Ltd. tarafından kısa süre önce yayınlandı.

Share

“Türkiye’de neoliberalleşmenin kendine özgü dinamikleri var”

Türkiye’de bir dönem ulusal kalkınmacılığın sembolü olarak görülen Sümerbank fabrikaları üzerine çalışmalar yürüten Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu ile aynı zamanda neoliberal dönüşümün simgesi olarak da çok özel bir yere sahip olan Sümerbank’ı ve ''neoliberal kalkınmacılığı'' konuştuk.

Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sosyal bilimcilerin en önemli konularından birisi neoliberal ekonomik dönüşüm, diğer bir deyişle neoliberalleşme. Bu kavram etrafında Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Ekonomi gibi bilim dallarında akademisyenler çalışmalar yürüttüler, teoriler ortaya attılar.

Share

Türkiye’nin Neoliberalizm Serüveni

1980’lerden bu yana Türkiye’nin neoliberalizm ile serüvenini farklı boyutlarıyla önümüze koyan ‘’The Making of Neoliberal Turkey’’ başlıklı kitap, uluslararası yayın dünyasının saygın kurumlarından Ashgate Yayınevi tarafından yayımlandı.

Ekonomiden kimlik politikalarına, sağlıktan biyoteknolojiye, cinsiyetçi uygulamalardan kamusal alan ve şehircilik siyasetine, tütün yasasından sporda şiddete neoliberalist gündemin hayatımıza dokunduğu somut alanlara dair tartışmaları saygın üniversitelerden akademisyenlerin makaleleri eşliğinde biraraya getiren kitabı yayına Cenk Özbay (Boğaziçi Üniversitesi), Maral Erol ( İstanbul Medipol Üniversitesi), Ayşecan Terzioğlu ( Koç Üniversitesi) ve Z. Umut Türem (Boğaziçi Üniversitesi) hazırladı.

Share