küresel ısınma

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi küresel iklim değişikliğine karşı uyardı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi “İcadiye Tepesi’nde İlk Rasat Etkinliği”nde küresel iklim değişikliğinin yeryüzünde her 4 kişiden 1’ini olumsuz etkilediği, Türkiye’nin de bu durumdan etkilendiği belirtildi. Toplantıda uzmanlar, enerji tüketimi ve iklim değişikliğine dur deme noktasında bilincin artması ve herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün, 150. yıl etkinlikleri kapsamında 17 Temmuz Salı günü düzenlediği “İcadiye Tepesi’nde İlk Rasat” adlı etkinlikte uzmanlar iklim değişikliği konusunda uyarılarda bulundu.

Kışın kara, yazın yağmura hasret kalacağız

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek iklim parametrelerinin küresel ısınmayla birlikte değişmesinin yağışların karakterinde de farklılıklara yol açtığını dile getirdi. Tek’in öngörüsüne göre Türkiye’de önümüzdeki yıllarda artık kış mevsiminde daha az karlı günler göreceğiz; yazın ise tropikal sıcaklar hüküm sürecek.

Geçtiğimiz yıllarda dolulu ve fırtınalı geçen yaz aylarının şehir hayatını durdurduğuna tanık olduk. Yaz aylarında artan yağışların, şiddetlenen fırtınaların ya da alışılmadık doluların nedeni aslında küresel ısınmanın iklim parametrelerini değiştirmesi. Adil Tek bu durumun önmüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini ve iklim değişikliği sebebiyle artık kışların daha ılıman yazların ise daha sıcak geçeceğini belirtti.

Atmosferdeki sera gazları arttıkça dünya ısınmaya devam edecek

150. yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlarca verilen “Açık Ders”lerin üçüncüsü Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek’in sunusuyla gerçekleşti. 10 Nisan Salı günü Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” başlıklı konferansta küresel ısınmanın nedenleri ile muhtemel sonuçları ve iklim değişikliğinin boyutları tartışıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 150. yıl etkinlikleri kapsamında Üsküdar Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleşen “Açık Ders” serisinin üçüncüsü 10 Nisan Salı günü gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek’in “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” başlığıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde verdiği ders yoğun ilgi gördü.