Kriz

Dr. Altay Atlı : ABD ve Çin arasında Koronavirüs Cephesi açıldı

Koronavirüs salgını ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin daha da gerilmesine neden oldu. Uluslararası ilişkiler alanında araştırmalarını sürdüren Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Öğretim Görevlisi ve Asya Çalışmaları Merkezi Uzmanı Dr. Altay Atlı salgınla birlikte bu iki süper güç arasında şimdi de yeni bir "Koronavirüs Cephesi" açıldığını söylüyor. Dr. Atlı, ABD ve Çin arasındaki krizin daha da tırmanacağı görüşünde. Araştırmacıya göre Türkiye ekonomisi de bu çekişmeden olumsuz etkilenebilir.

Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Öğretim Görevlisi ve Asya Çalışmaları Merkezi Uzmanı Dr. Altay Atlı, Koronavirüs’ün Çin ve ABD ilişkilerine etkisini değerlendirdi. Salgın öncesinde ilişkilerin gergin olduğunu hatırlatan Dr. Atlı, son haftalarda Koronavirüs'ün kaynağı hakkında yüksek tondan karşılıklı suçlamalar nedeniyle ilişkilerin iyice kötüleştiğini ve yeni bir “Koronavirüs Cephesi”nin ortaya çıktığını söyledi.

Share

2021 dünya için ekonomik buhran yılı olabilir

İçinde bulunduğumuz kriz insan odaklı bir finans sistemine geçişin önünü mü açacak yoksa salgından sonra servet eşitsizliğinin katlanmasına mı tanık olacağız? Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray finans sisteminin bugünkü yapısının krizi çözmeye yeterli olmadığını söylüyor ve daha az borca dayalı ve daha çok insan odaklı bir sistemin gerektiğini vurguluyor. Akgiray, “Koronavirüsü yenerken finanstaki borç virüsünü de yenelim,” çağrısı yapıyor.

Toplumun iyiliğini merkeze alan finans anlayışı üzerine çalışmalarını sürdüren Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray, iktisat tarihinde benzeri görülmemiş bir küresel çöküş riski yaşadığımızı belirtiyor: “COVID-19 salgını piyasaların beklemediği dışsal bir darbe oldu. Her ülkede, ekonomik aktivite ani duruş (sudden stop) noktasına geldi. Üretimin ve milli gelirin bu sene çok düşeceğini tahmin etmek zor değil.

Share