Kanser

Pankreas kanseri tedavisi için Boğaziçi’nden nano ilaç

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nazar İleri Ercan, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan pankreas kanserinin tedavisine yönelik bir nano ilaç geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Araştırma, TÜBİTAK’ın başlattığı 2247 Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında destekleniyor.

Romatoid Artrit hastalığı ile ilgili çalışmaları nedeniyle 2020 yılında L'Oréal Türkiye ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından hayata geçirilen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında ödül almaya hak kazanan genç ve yetenekli, Türk bilim kadınları arasında yer alan Nazar İleri Ercan’ın yürüttüğü, üç yıl sürmesi planlanan nano ilaç araştırması TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Nano ilacın kemoterapi, immunoterapi gibi yöntemleri tek bir yapıda toplayarak hastalıklı bölge üzerinde etkili olması hedefleniyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçili bilim insanlarından kanser tanısında büyük adım

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Kocatürk’ün ABD Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr Levent Değertekin ile geliştirdikleri sensör, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) teknolojisinin kanser teşhis ve tedavisinde kullanılmasının önünü açıyor. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden (NIH) 9 milyon TL (1 milyon 296 bin ABD Doları) destek almayı başaran proje kapsamında geliştirilen sensörle, teşhis ve tedavi amaçlı kullanılan metal cihazlar MRG esnasında görüntülenebilirken, bunların aşırı ısınmasının da önüne geçiliyor. Bu da MRG sayesinde rahatça tespit edilebilen kanserli dokuya metal tıbbi ekipmanlarla yapılan biyopsi gibi işlemleri mümkün hale getiriyor.
Share

Boğaziçi Üniversitesi’nden DNA’nın dilini yapay zekâ ile çözmeyi hedefleyen araştırma

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Fikret Gürgen, Doç. Dr. Arzucan Özgür ve aynı bölümde araştırma görevlisi olan N. Özlem Özcan Şimşek’in Genomic Data Analysis Using Machine Learning Techniques For Disease Prediction başlıklı araştırmaları DNA verisinin kanser hastalığı teşhisinde kullanıldığı öncü araştırmalardan biri...

DNA dizileme teknolojileri gelişip mali açıdan da erişilebilir oldukça, bilim dünyası başta kanser türleri olmak üzere birçok hastalığın teşhisinde artık genomik verilerden yararlanıyor. Genom verilerinin hesaplama sistemleri için büyüklüğü çok yüksek miktarlarda olduğu için DNA'daki bu değerli bilgilerin kompakt ve doğru bir şekilde temsil edilmesi ise ayrı bir önem arz ediyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

‘’Kanserle Mücadelede Elimizde Neler Var?’’

Boğaziçi Üniversitesi’nin ‘’Bilimden Yaşama, Yaşamdan Bilime’’ temalı ‘’Açık Ders’’leri kapsamında 26 Nisan tarihinde bir seminer veren Doç. Dr. Rana Sanyal, kanserle ilgili global ölçekte yeni ilaç araştırmalarında atılan adımları ve bu alandaki çarpıcı gelişmeleri aktardı.

Doç Dr. Sanyal seminerinde, sürdürmekte olduğu yenilikçi ilaç araştırmalarından örnekler verdi. Sanyal’ın kurucusu olduğu sağlık girişimi RS Research, kanser alanında yürütmekte olduğu ilaç araştırmalarıyla geçtiğimiz günlerde Avrupa Yatırım Fonu (EIF) olan teknoloji temelli risk sermayesi fonu ACT’den 1.1 Milyon Euro tutarında yatırım almış bulunuyor.

Share

Kanserli hücrelerin sesini duyan mikroskop: Foto-Akustik Mikroskop

Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamen yerli teknolojiyle geliştirilen, ışıkla sesin birleştiği ‘’Foto-Akustik’’ mikroskop sayesinde kanserli dokuların teşhisi kolaylaşacak. Cihazı geliştiren Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Burçin Ünlü, ayrıca radyoterapi esnasında X ışınları yerine sağlıklı hücrelerin daha az zarar görmesi için protonları kullanan yeni bir kanser tedavi yönteminin etkinliğinin arttırılması üzerine de çalıştıklarını kaydetti. Burçin Ünlü ve ekibi Türkiye’de ilk defa Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen teknolojiyle kanserin erken teşhisi alanında önemli çalışmalara imza atıyor.

Boğaziçili fizikçi ışığı sese dönüştüren mikroskop geliştirdi

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde en çok Ar-GE yatırımı ve araştırma yapılan sağlık sorunlarının başında kanser ve kardiyovasküler hastalıkları geliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerinin de gösterdiği gibi dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Şeker hastalığı, eklem hastalıkları, kanser ve kalp hastalıkları gibi çoğunlukla yaşlılık döneminde görülen hastalıklar günümüzde daha yüksek oranlarda görülüyor.

Share

Kansere yenilmemek: Bir gün insanlık kazanacak

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say'ın Herkese Bilim Teknoloji dergisinin 30 Eylül 2016 tarihli 30. sayısında yer alan yazısını Boğaziçi'nde Bilim okurlarına sunuyoruz.

Mustafa Çetiner gibi uzmanların yazdığı bu mecrada kanser hakkında bana söz düşmez elbet, ama yine de mühendis bakışıyla anlayabildiklerimi kendim gibi tıptan anlamayan, ama bilgisayarcılıktan biraz anlayan okuyuculara yönelik olarak, kısa paragraflar halinde toparlamayı bir deneyeceğim.

DNA bir tür bilgisayar programları kütüphanesi. İçindeki programlara "gen" diyoruz. Bu programlar adları A, T, G, C harfleriyle başlayan şu ünlü moleküller art arda dizilerek "yazılmış" (aslında evrilmiş).

Share

Kanser Teşhisinde Önemli Adım: Tahribatsız Hastalık Tespiti Yapılabilecek

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun’dan oluşan çalışma grubu, “Tahribatsız biyoölçüm veya biyoalgılama” ismini verdikleri çalışma çerçevesinde geliştirdikleri biyosensör teknolojisi ile hastalıkların teşhisi için yeni bir dönem başlatıyor.

Hastalıkların tespiti için geliştirilen ve biyobelirteçleri (biomarker) deri üzerinden algılayabilen biyonsensör teknolojisi ile düşük hacimde vücut sıvısı kullanılarak çoklu hastalık tespiti hızlanarak kolaylaşıyor.

Share