İnşaat Mühendisliği

Boğaziçi Üniversitesi’nden Türkiye’nin 81 kentindeki binaların enerji verimliliği için kapsamlı araştırma

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon yürütücülüğünde sürdürülen ‘’Prototip Bir Binanın Türkiye’nin Tüm Şehirlerine Yönelik Optimum Yalıtım Kalınlığının Stokastik Bir Yaklaşımla Belirlenmesi’’ başlıklı BAP projesi ile ülkemizdeki 81 kentte binalar için gerekli optimum yalıtım kalınlığı analiz edilerek enerji tasarrufunu ve enerji verimliliğini artıracak uygulamaların hayata geçirilmesi amaçlanıyor.

1960’lardan bu yana dünya genelinde enerji tüketimi büyük artış gösteriyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde toplam enerji tüketiminin yüzde 40’ı binalardan geliyor. Binalardaki enerji tüketimi küresel çapta sera gazı salınımının ise yüzde 10’unu oluşturuyor. Ülkemizde enerji kullanım miktarı dünya ile paralel olarak yıllar içerisinde düzenli bir artış sergilemekte. Türkiye, OECD ülkeleri arasında yıllık enerji tüketimi artışında ilk sırada ve önümüzdeki 10 sene içerisinde yüzde 50 artış bekleniyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi ve MIT'den İstanbul'u sel ve su baskınlarından korumak için proje

Boğaziçi Üniversitesi ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) öğretim üyeleri ve öğrencileri arasında ortak araştırma projeleri yapılması hedefiyle oluşturulan ve Limak Vakfı tarafından fon sağlanan MISTI (MIT Science and Technology Initiatives) - Boğaziçi Uluslararası Araştırma, Eğitim ve Destek Programı kapsamında desteklenen yeni çalışmalar arasında Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Avcı’nın araştırmacı Dr. Mehmet Emre Çamlıbel ile yürüttükleri “Drainage by Design: Optimizing Stormwater Infrastructure in Istanbul” başlıklı projesi de yer aldı.

“Drainage by Design: Optimizing Stormwater Infrastructure in Istanbul” projesi İstanbul’un sel ve altyapı kapasite sorununa Boğaziçi Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Bilimsel Modelleme Çözümü sunuyor. Araştırmacı Dr. Mehmet Emre Çamlıbel ile birlikte projeyi yürütmekte olan Prof. Dr. Cem Avcı, iklim değişikliğinin İstanbul’un yağmur suyu altyapısına etkisini araştıracaklarını ve şehirdeki altyapıların optimizasyonu kapsamında öneriler ortaya koyacaklarını belirtiyor.

 

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi’nden İstanbul Tasarım Bienali’ne özel projeler

En sarsıcı doğal afetlerin başında gelen depremin ardından İstanbul’da geçici ideal barınma alanları nerede ve nasıl inşa edilebilir? Deniz üzerinde yüzen bir ev felaketzedeler için ideal çözüm olabilir mi? Peki yüksek miktarda karbodioksiti oksijene çeviren; geleneksel tarıma kıyasla 13 kat hızlı büyüyen yapısıyla gelecekte temel besin kaynağımız olması beklenen mucize yosundan hamam tası üretmek mümkün mü? Tasarım, insan ve doğa ilişkisini sorgulayan sürprizli işlere ev sahipliği yapan İstanbul Tasarım Bienali’ndeki çalışmalarda Boğaziçi Üniversitesi’nin de imzası var…

Altı hafta boyunca İstanbul’da birçok projeye ve etkinliğe ev sahipliği yapacak olan 4. İstanbul Tasarım Bienali, ‘’Okullar Okulu’’ başlığıyla sanatseverlerin karşısında. Bienalin mekanlarından Arter’de yer alan ‘’Dünya Okulu’’nda Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Emre Otay, Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Ayfer Bartu Candan, Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Berat Haznedaroğlu’nun ve ilgili bölümlerden öğrencilerin katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmalar bienal takipçileriyle buluşuyor.

Mühendislik Fakültesi
Share