İktisat

‘’Türkiye ekonomisi son 15 yıldır erken sanayisizleşme sürecinden geçiyor’’

Türkiye ekonomisini, 2008-2009 küresel krizinin etkileri ve sonuçları çerçevesinde inceleyen yazılardan oluşan ‘’Geçmişten Geleceğe Türkiye Ekonomisi’’ başlıklı kitap (İletişim Yayınları) kısa süre önce okurlarla buluştu. Kitabı derleyen isimler arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Koyuncu ile bu kapsamlı çalışma üzerine konuştuk.

‘Geçmişten Geleceğe Türkiye Ekonomisi’’ nde Türkiye’nin sanayileşme ve sanayisizleşme sorunlarına özel bir önemle eğiliniyor. İmalat sanayi, ticaret ve finans sektörüyle ilgili gelişmeler, yine bu bağlamda ve makroekonomik analiz açısından ele alınıyor. Gelir dağılımı ve yoksulluğun “gerçek” bir muhasebesini yapan incelemeler bu tabloyu bütünlüyor. Kitap, Türkiye ekonomisini anlamada ve yorumlamada edebi metinlere başvurmak gibi alışılmadık bir yöntemi kullanan ‘’İktisat Eğitiminde Farklı Yaklaşımlar: Türkiye Ekonomisi Derslerinde Edebiyattan Yararlanmak’’ bölümüyle sona eriyor.

Ekonomi
Share

Türkiye orta gelir tuzağından nasıl kurtulur?

Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Refik Erzan’ın yürütmüş olduğu “’Türkiye'nin Orta Gelir Tuzağını Aşması için Gerekli Politikalar’’ başlıklı TÜBİTAK projesi, Boğaziçi Üniversitesi’nin güçlü olduğu alanların başında gelen Enformatik, Biyoteknoloji ve İktisat disiplinlerinde üretilen bilginin politika önerilerine dönüşmesi hedefiyle hazırlanmış bir yol haritası sunuyor. Bu üç ayaklı mükemmelliyet projesinde enformatik ayağının yürütücüsü, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Lale Akarun, biyoteknoloji alanının yürütücüsü ise, Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Rana Sanyal.

Kişi başına gelir düzeyinin belirli bir aşamadan öteye gidememesi anlamına gelen ‘’Orta Gelir Tuzağı’’ Türkiye’nin ekonomi gündeminde en sık tartışılan konularından biri. Ekonomistlere göre orta gelir tuzağının aşılabilmesi ancak köklü yapısal reformlarla mümkün. Projenin iktisat ayağını Prof. Dr. Refik Erzan’ın koordine ettiği bu çalışma, söz konusu yapısal reform önerilerinin kapsamını genişleterek bu ‘’tuzak’’tan çıkış yolları konusunda politikalar üretilmesine yönelik araştırmaların bir envanteri mahiyetinde.

Share