hücre

Kanserli hücrelerin sesini duyan mikroskop: Foto-Akustik Mikroskop

Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamen yerli teknolojiyle geliştirilen, ışıkla sesin birleştiği ‘’Foto-Akustik’’ mikroskop sayesinde kanserli dokuların teşhisi kolaylaşacak. Cihazı geliştiren Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Burçin Ünlü, ayrıca radyoterapi esnasında X ışınları yerine sağlıklı hücrelerin daha az zarar görmesi için protonları kullanan yeni bir kanser tedavi yönteminin etkinliğinin arttırılması üzerine de çalıştıklarını kaydetti. Burçin Ünlü ve ekibi Türkiye’de ilk defa Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen teknolojiyle kanserin erken teşhisi alanında önemli çalışmalara imza atıyor.

Boğaziçili fizikçi ışığı sese dönüştüren mikroskop geliştirdi

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde en çok Ar-GE yatırımı ve araştırma yapılan sağlık sorunlarının başında kanser ve kardiyovasküler hastalıkları geliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerinin de gösterdiği gibi dünya nüfusu hızla yaşlanıyor. Şeker hastalığı, eklem hastalıkları, kanser ve kalp hastalıkları gibi çoğunlukla yaşlılık döneminde görülen hastalıklar günümüzde daha yüksek oranlarda görülüyor.