hastalık

Biyo- yapay pankreasta önemli adım

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyelerinin de içinde bulunduğu bir grup bilim insanının geliştirdiği ‘’Yeni Nesil Biyo-Yapay Pankreas Membranı ’’ projesi ABD’de patent aldı.

Diyabetten, pankreas kanserine kadar birçok hastalığa çözüm olan ve son dönemde kullanımı başlayan biyo-yapay pankreasın karşılaştığı sorunlara çözüm Türk bilim insanları Nihan Nugay ile Turgut Nugay’dan geldi. Yapay pankreasın geçirgenlik sorununu geliştirdikleri yeni yöntemle çözen Nihan ve Turgut Nugay, ABD’de aldıkları patentle dikkat çektiler.

Hücre tedavisinde yeni yöntem: Nano El

Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin partnerlerinden biri olduğu, kanser ve Alzheimer gibi hastalıklarda hücrelerin girdiği etkileşimleri incelemek ve içerisindeki molekülleri analiz etmek amacıyla hayata geçirilen MANAQA Projesi’nde sona gelindi. MIT Technology Review Dergisi tarafından ‘’35 yaş altındaki en yenilikçi kişiler’’ arasında gösterilen Yrd. Doç. Dr. Hamdi Torun liderliğinde sürdürülen proje kapsamında geliştirilen Nano-El teknolojisi ile hastalığa neden olan hücreleri tedavi etmeye yönelik moleküler düzeyde ilaç geliştirilmesi planlanıyor.

Biyomoleküler alanda çalışmalar yürüten Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamdi Torun’un liderliğinde yürütülen Avrupa Birliği destekli MANAQA (Magnetic Nano Actuators for Quantitative Analysis) projesi kapsamında geliştirilen ‘’Nano-El’’ sayesinde biyomoleküller incelenebilecek. Nano-El ile hastalıklara neden olan hücreleri tedavi etmeye yönelik moleküler düzeyde ilaç geliştirilmesi planlanıyor.