Finans

Daha hızlı, daha az maliyetli: Fintek

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ceylan Onay Şahin, BÜMED Dergi’nin 246. sayısında günümüz finans dünyasında hızla yükselen ve kısaca “Fintek” olarak adlandırılan finansal teknoloji şirketlerini değerlendirdi. Fintek ekosisteminin dünyada ve Türkiye’de hızlı bir büyüme içinde olduğunu belirten Ceylan Onay Şahin, ‘’Dijital dönüşüm her sektörde olduğu gibi finansal hizmetler sektöründe de hızla gerçekleşiyor. Bu dönüşüm birçok sektörde COVID-19 ile hızlanmış olsa da finansal hizmetler sektöründe uzun zamandır süregelmekte. Öyle ki bankalar artık kendilerini birer teknoloji şirketi olarak da tanımlıyor’’ saptamasını yapıyor. Prof. Dr. Ceylan Onay Şahin’in yazısını Boğaziçi’nde Bilim okurlarına sunuyoruz:

Daha hızlı, daha az maliyetli: Fintek

Finansal hizmetlerdeki dijital dönüşümde mobilite, blokzincir, büyük veri, yapay zeka gibi teknolojiler etken olmakla beraber asıl itici gücün, 2008 krizi sonrası bankacılık sektörüne duyulan güvenin sarsılması ile müşterilerin alternatif ödeme ve finansal servis sağlayıcılarına talebinin artması olduğu söylenebilir.[1]
Keza Bitcoin’in ilk ortaya çıkışı bu döneme denk gelir ve manifestosu da finansal hizmetlerdeki güven mekanizmalarının çalışması için merkezi otoritelerin gerekliliğini sorgular.[2]

2021 dünya için ekonomik buhran yılı olabilir

İçinde bulunduğumuz kriz insan odaklı bir finans sistemine geçişin önünü mü açacak yoksa salgından sonra servet eşitsizliğinin katlanmasına mı tanık olacağız? Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray finans sisteminin bugünkü yapısının krizi çözmeye yeterli olmadığını söylüyor ve daha az borca dayalı ve daha çok insan odaklı bir sistemin gerektiğini vurguluyor. Akgiray, “Koronavirüsü yenerken finanstaki borç virüsünü de yenelim,” çağrısı yapıyor.

Toplumun iyiliğini merkeze alan finans anlayışı üzerine çalışmalarını sürdüren Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Akgiray, iktisat tarihinde benzeri görülmemiş bir küresel çöküş riski yaşadığımızı belirtiyor: “COVID-19 salgını piyasaların beklemediği dışsal bir darbe oldu. Her ülkede, ekonomik aktivite ani duruş (sudden stop) noktasına geldi. Üretimin ve milli gelirin bu sene çok düşeceğini tahmin etmek zor değil.