Felsefe

“Felsefe eğitimi ilköğretimden başlayarak verilmeli”

İnsanlığın sınırlı kaynaklar, çatışma ve kararsızlık gibi sorunlarla mücadele ettiği bugünün küresel dünyasında, felsefenin bu sorunlarla ne kadar ilgili olduğu meselesi önemli bir tartışma olarak ortaya çıkıyor. Felsefe disiplini dışındaki çok sayıda insan, felsefe eğitimi görmeyi “gereksiz bir lüks” olarak görebiliyorken, Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kenneth R. Westphal, felsefenin insanları “iyi ve sorumlu bir hayat” sürmeye dair düşünmeye yönelttiğini belirtiyor. Westphal ayrıca bireylerin ilköğretimden başlayarak felsefi açıdan düşünmeyi öğrenmesi gerektiğini vurguluyor ve “İhtiyacımız olan şey akıllı, yetenekli ve sorumluluk sahibi bir gelecek kuşak ve bu da ancak temel bilimler eğitimiyle mümkün,” sözlerini ekliyor.

Kuzey Avrupa Felsefe Dergisi (SATS: Northern European Journal of Philosophy) felsefenin neden önemli olması gerektiği, nasıl önemli hale getirilebileceği, topluma ne gibi katkılar sunabileceği ve felsefenin entelektüel merkeziyetini canlandırmak için neler yapılabileceği gibi soruları tartışmak üzere makale çağrısı yaparak “felsefenin krizi” başlığını gündeme getirdi*.

Değerli düşün insanı ve felsefe hocamız anısına ‘’Arda Denkel Ödülleri’’

Felsefe bilimine sunduğu katkılar ve özgün bir düşün insanı olarak ürettikleriyle sadece Türkiye’de değil tüm dünyada felsefe alanında edindiği saygın konumla belleklere yerleşen; felsefeci, bilim insanı Arda Denkel adına Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü tarafından Arda Denkel Ödülleri verilmeye başlandı. İlki Aralık 2015’te gerçekleştirilen Arda Denkel Festivali kapsamında verilen ödüller, bundan böyle her yıl düzenli olarak takdim edilecek.

21 Mayıs 2000 tarihinde aramızdan ayrılan Arda Denkel anısına, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü tarafından düzenlenen Arda Denkel Festivali kapsamında ilk ödüller Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü mezunları olan ve aynı zamanda Arda Denkel’i tanıma fırsatı bulmuş Zeynep Direk (Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi) Fiona Tomkinson (Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi) ve Barış Çetin Eren’e (Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi) sunuldu.

2015 Arda Denkel Ödülleri’ne değer bulunan ödül sahipleri Arda Denkel’i şöyle anlattılar:

Zeynep Direk: