ethem alpaydın

Yapay zekâ sistemleri bu yüzyılda insan zekâsı seviyesine ulaşacak

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ethem Alpaydın yapay zekâ ve yapay öğrenme konuları üzerine çalışmalar yapıyor. Alpaydın’ın ilk baskısı 2004 yılında MIT Press’ten yayınlanan “Introduction to Machine Learning” adlı kitabı bugün Çin’den Hindistan’a çeşitli ülkelerdeki üniversitelerde ders kitabı olarak okutuluyor. Alpaydın ile son dönemde bilim gündeminin önemli başlıklarından ‘’yapay zekâ’’ hakkındaki son gelişmeleri konuştuk.

Yapay zekâ çalışmaları, sürekli gelişme göstermeye ve her gün yeni ürünlerle farklı alanlara nüfuz etmeye hızla devam ediyor. Son olarak, İngiliz bilim adamlarının dava sonuçlarını tahmin edebilen yapay zekâ geliştirdiklerine dair haberler yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre; yapay zekânın son ürünü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davalardan yüzde 79'unun hükmünü doğru tahmin etti.