enerji

Kömürden doğalgaz üretimi için düğmeye basıldı

Boğaziçi Üniversitesi, enerji üretiminde yerli kaynaklara önem verilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması hedefleri çerçevesinde, Kalkınma Bakanlığı destekli, kömürden doğalgaz üretimi teknolojisinin geliştirilmesi amaçlı projede yer alıyor. Proje kapsamında, Üniversite tarafınca ekonomik uygunluğa sahip, düşük emisyonuyla çevresel etki bakımından daha temiz bir teknoloji için katalizör geliştirilecek.

Türkiye, enerji güvenliği ve karbondioksit emisyon kısıtlamaları nedeniyle temiz fosil yakıt için stratejilerini hızlandırdı. Kalkınma Bakanlığı kömür zengini olan Türkiye’de, gelecek dönem enerji güvenliği çalışmaları çerçevesinde kömürden doğalgaz üretimi için proje başlattı. Boğaziçi Üniversitesi, Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile yürütülen “Kömürden Sentetik Doğalgaz Üretim Teknolojisi Geliştirilmesi’’ çatı projesinin ‘’Katalitik Ana Süreçlerine ait Teknik Katalizörlerin Geliştirilmesi’’ ayağını başlattı.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Deliç: Akıllı şebekeler ile elektrik faturaları düşecek

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik–Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Deliç, enerji tüketimini düzenleyerek çevreye ve tüketicilere fayda sağlayacak akıllı çözümler üzerine çalışmalar yürütüyor. Elektrik şebekeleriyle haberleşme teknolojilerinin birleşmesiyle oluşturulan akıllı şebeke sistemleri alanında çalışan Prof. Dr. Deliç, bu kapsamda yenilenebilir kaynakların entegrasyonu ve enerji talebinin yönetimi konularında proje geliştirdi. Deliç, akıllı şebekelerle enerji üretim maliyetlerinde tasarruf sağlanacağını belirtti.