dil

Bilim dünyası dil olgusunun gizemini araştırıyor

Doç. Dr. Mine Nakipoğlu ile ‘’Dil, Beyin ve Evrim’’ ilişkisi üzerine söyleştik

İnsan türünün belki de en büyük başarısı olarak adlandırabileceğimiz dil olgusunun evrimsel açıdan çok yakın bir zamanda, 75.000-100.000 yıl önce ortaya çıktığı varsayılıyor. Son yıllarda dilbilim çalışmalarının temel ilgi odağı olan dilin evrimi ve dil-beyin ilişkisi konusunda önemli bir birikim edinmiş olsak da henüz dil olgusu gizemini sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye’de yabancı dil eğitiminde katedilecek çok yol var

Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Belma Haznedar, Türkiye’de yabancı dil eğitimine başlama yaşının AB standartlarına getirilmiş olmasının olumlu olduğuna ancak devlet okullarında yabancı dil derslerinin süre ve ders içerikleri açısından ciddi eksikleri bulunduğuna dikkat çekti. Haznedar ayrıca dil ve eğitim politikalarının özellikle iki dilli aileler ve çocukları destekleyici olarak yapılanması gerektiğini belirtti.

Anadil edinimi, eşzamanlı ve ardışık ikidillilik, çocuklara erken yaşta dil öğretimi ve çocuklarda okuma edinimi konularındaki araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Belma Haznedar, ‘’Türkiye, yabancı dil eğitimine başlama yaşı açısından AB ülkelerini yakaladı. Ancak bu eğitimi nasıl yaptığınız çok önemli. Devlet okullarında haftada sadece iki saat yabancı dil dersi ile yabancı dil eğitimi konusunda hiçbir yere varmak mümkün değil’’ dedi.