Deney

'’Çocuk gelişimini oyunla anlamaya çalışıyoruz’’

Boğaziçi Üniversitesi Bebek ve Çocuk Gelişimi Laboratuvarı’nda Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Gaye Soley liderliğinde bir ekiple bebeklikten yetişkinliğe uzanan çeşitli yaş gruplarıyla sosyal öğrenme, sosyal grup algısının gelişimi, müziğin ve dilin sosyal etkileri ve erken iletişimdeki rolü gibi araştırmalar yürütülüyor. Boğaziçi Üniversitesi söz konusu alanlarda Harvard ve Boston üniversiteleri ile ortak kültürler-arası çalışmalara imza atıyor.

Kısa bir süre önce, Harvard Üniversitesi öğretim üyesi psikolog Elizabeth Spelke ile ‘’Shared cultural knowledge: Effects of music on young children's social preferences’’* (Ortak kültürel bilgi: Müziğin çocukların sosyal tercihlerindeki etkisi’’) başlıklı bir çalışma yürüten Gaye Soley, Boğaziçi Üniversitesi Bebek ve Çocuk Gelişimi Laboratuvarı’nda bebek ve çocukların gelişimi üzerine çalışmalar yürütüyor.

Share

CERN’de Boğaziçi imzası…

Boğaziçi Üniversitesi parçacık fiziği alanında yapılan bilimsel araştırmalarda sadece Türkiye’de değil, bölge ülkeler arasında önemli oyunculardan biri olma yolunda ilerliyor. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi- CERN’de Türkiye’den yer alan araştırma grupları arasında ‘’Boğaziçi’’ şemsiyesiyle liderliği üstlenen Boğaziçi Üniversitesi’nde CERN’deki çalışmalarıyla adlarından söz ettiren iki araştırmacı, Prof. Dr. Erhan Gülmez ve Doç. Dr. Erkcan Özcan ile 90’lardan bu yana devam eden deneyleri ve bu deneylere olan ‘’Boğaziçi’’ katkısını konuştuk.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de uzun süreli araştırmalar yapan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Erhan Gülmez ve Doç. Dr. Erkcan Özcan’dan, 90’lı yıllardan bu yana CERN’e katkı sunan Boğaziçi Üniversitesi’nin CERN’de süreç içinde yürüttüğü çalışmalar ve katıldığı deneyler hakkında bilgi aldık.

Share