boğaziçi matematik

Matematik Bölümünden klasik probleme modern yaklaşım

TÜBİTAK tarafından sağlanan Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programına (1001) geçtiğimiz yıl seçilen projelerden biri Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Olcay Coşkun’un projesi oldu. 3 yıl boyunca desteklenmeye hak kazanan projenin yürütücüsü Prof. Dr. Coşkun, klasik bir teori olarak kabul edilen “grup teorisi”ne daha modern bir yaklaşım olan “kategori teorisi” kullanarak yaklaşacağını belirtiyor. Amaç ise bu alanda ortaya çıkabilecek bazı problemlere yönelik bir araç elde edebilmek.

“Matematiğin kendine özgü bir dili var ve bu dili bilmeden onu anlamaya ya da konuşmaya çalışmak çok zor,” ifadeleriyle matematik alanında yürütülen çalışmaları akademi dışına aktarmanın zorluğuna dikkat çeken Prof. Dr. Olcay Coşkun’a TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan projesini sorduk ve matematiğin dünyasına olabildiğince girmeye çalışarak projesini aktarmaya çalıştık.

Grup teorisi ve grup temsili teorisi bize neler söylüyor?

Fen Edebiyat Fakültesi

Kim korkar matematikten?

Matematik neden pek çoğumuzun korkulu rüyası? İyi bir matematik eğitimi nasıl olmalı? Düşünmeyi sevmediğimiz için mi matematikten uzak duruyoruz? Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan İkeda ile matematik üzerine sohbet ettik...

Matematik pek çoğumuz için, başarısız olmaktan korktuğumuz ve muhtemelen hayat boyu ısınmadığımız bir konu…   Oysa matematik hayatın pek çok alanındaki problemlere çözüm geliştirirken yararlanabileceğimiz bir sistematik düşünce biçimi. Peki, buna rağmen neden hala, okul çağını çoktan geride bırakan yetişkinlerin çoğu için bile kaygı verici, korkulan bir alan olmaya devam ediyor?