BilgiTeknolojileri

Boğaziçi Üniversitesi’nden bilgi teknolojilerinde patent başarısı

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen ‘’Bir Entegrasyon Sistemi’’, yazılım ve donanım alanlarında aynı anda entegrasyonu hedefleyen içeriğiyle Türkiye’de bu alanda patent alan ilk proje oldu. Doç. Dr. Arda Yurdakul, Doç. Dr. Alper Şen ve Doğan Fennibay’dan oluşan araştırma ekibinin hazırladığı proje, ‘’Gömülü Sistemler’’ kullanılarak telekomünikasyondan otomotiv sanayine pek çok sektörde sanal ve gerçek sistemlerin entegrasyonunu hedefliyor.

Son yıllarda endüstriyel otomasyon alanında yeni teknolojilerin kullanımı giderek artıyor. Mevcut sistemlerle yeni teknolojilerin en hızlı biçimde entegrasyonu yeni iş fikirlerinin ve buluşların reel sektörle buluşmasını kolaylaştırıyor.Bu amaçla son yıllarda gündeme gelen sistem modellemesi yöntemi sayesinde yeni bir teknolojinin mevcut bir sisteme tanıtılması mümkün olabiliyor. Bu anlamda gerçek sistem ile sanal sistem modelleri arasındaki iletişim, günümüzde bilgi teknolojisi alanında çalışanların en fazla kafa yorduğu konuların başında geliyor.