bilgisayar

Duygu ve davranışlarımızı kestirebilen bilgisayarlar ‘insan sarrafı’ olma yolunda

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Albert Salah ile bilgisayarların insanların sosyal ve duygusal sinyallerini daha iyi analiz etmeleri yönünde yürüttüğü çalışmalar üzerine konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Albert Salah, insan davranışlarının analizleri konusunda teknoloji bazlı çalışmalarıyla tanınan bir bilim insanı.

‘’Şiir yazan, futbol oynayan yapay zekâ henüz insanı aşamadı’’

Boğaziçi Üniversitesi’nin psikolojiden uzay bilimine, insan ve yapay zekânın sınırlarına uzanan bir dizi alanda güncel bilimin tartıştığı konulara ilgi duyan herkes için başlattığı ‘’Açık Ders’’lerin ilkini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say verdi. Dinleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği ‘’Açık Ders’’ programı Mayıs ayında da güncel bilime dair farklı konularla devam edecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nin bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkıda bulunacak bilgi ve tartışmaları toplumun her kesimine ulaştırmak amacıyla başlattığı, sosyal, beşeri ve fen bilimlerini kapsayan ‘‘Açık Ders’’ programının 19 Nisan’daki ilk konuşmacısı Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say oldu.

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen ilk çoklu sosyal robot sistemi göreve hazır

Boğaziçi Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (AILAB), Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde doktora ve yüksek lisans öğrencileri tarafından Türkiye’nin ilk çoklu sosyal robot sistemi geliştirildi. Çoklu rehber robot takımı olması açısından dünyada bir ilk olan sisteminin kaptanı Rehber Robot Turgay, bulunduğu ortamdaki insanlarla etkileşime geçip rehberlik hizmeti sunabiliyor.

''21. yüzyıl bireyi programlamayı araba kullanır gibi bilmek zorunda''

MEB tarafından, ortaöğretimden başlayarak bilgi ve iletişim teknolojileri, dijital okur-yazarlık ve bilgisayar alanlarına ilişkin mevcut öğretim programlarının güncellenmesi yönünde çalışmalara başlandı. Çalışmanın önümüzdeki eğitim-öğretim yılında uygulamaya geçirilmesi planlanıyor. Bilgisayar programlamanın Türkiye’de eğitim-öğretim müfredatına girmesi konusunda, MEB ile de ortak çalışmalar yürütmüş olan Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yavuz Akpınar ile öğrenciler için programlamanın önemini konuştuk.

Bilgisayar Mühendisliği araştırmaları ödüllendirildi: Ses ve Görüntü ile "Akıllı" Hayatlar

Bilgisayar Mühendisliği doktora öğrencisi Heysem Kaya ve yüksek lisans öğrencisi Gül Varol’un projeleri dünya çapında önemli ödüller getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Heysem Kaya ve Tuğçe Özkaptan, Yrd. Doç. Dr. Albert Ali Salah ve Prof. Dr. Sadık Fikret Gürgen’in danışmanlığında Interspeech 2014’te paralinguistik alanında önemli bir ödül kazandı. Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans 2.sınıf öğrencisi Gül Varol ise, yine Yard. Doç. Albert Ali Salah’ın danışmanlığında “Extreme Learning Machine for Large-Scale Action Recognition” adlı çalışmasıyla Thumos Challenge 2014’te önemli bir başarıya imza attı.